Aleven chce v zóně u Mostu do čtyř let zaměstnat až 900 lidí

24.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Most 24. září (ČTK) - Společnost Aleven chce v zóně Joseph u Mostu postavit do čtyř let továrnu na výrobu vnitřních dílů automobilů. Zaměstná tam postupně 700 až 900 lidí. Náměstek primátora Luboš Pitín dnes novináře v Mostě informoval, že radní již společnosti schválili pronájem pozemků o rozloze 30.000 metrů čtverečních.

Společnost má v plánu výrobní závod, kde se budou díly vyrábět za pomoci robotických linek, postavit ve dvou etapách. Jeho součástí budou i skladovací haly. Závod bude navazovat na výrobu společnosti Rai, která v zóně vyrábí plastové palubní desky automobilů. Díly z Mostu prý budou putovat do automobilek v celé Evropě.

První fázi výstavby závodu chce firma dokončit již v létě příštího roku a zaměstnat 100 lidí. Druhá etapa má být hotova v roce 2014. Pozemky má firma pronajaty na pět let, později je bude moci od města odkoupit za 11,1 milionu korun.

V zóně Joseph o rozloze 190 hektarů působí několik investorů. Výstavbě zóny předcházely spory s ekologickými aktivisty a místním sedlákem Janem Rajterem. S tím se ale město nakonec dohodlo a vykoupilo od něj za 260 milionů korun pozemky v okolí zóny. Většinu peněz na to poskytl stát.

Prvním investorem byl mexický producent hliníkových hlav do automobilových motorů Nemak. Letos na jaře závod otevřela dceřiná firma americké společnosti Advanced Filtration Systems Inc., která vyrábí olejové filtry. Německý investor chce v zóně postavit sluneční elektrárnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK