Zaměstnanci Delphi obdrží jako odstupné až 14,3násobek platu

24.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká Lípa 24. září (ČTK) - Propuštění zaměstnanci českolipského výrobce kabelových svazků Delphi Packard dostanou 7,7násobek až 14,3násobek měsíčního platu. Ve čtvrtek večer se na tom dohodlo vedení končícího podniku s odboráři. ČTK o tom informovala mluvčí krajského úřadu Květa Šírová. Firma, která propouští více než 1000 zaměstnanců, původně nabízela nižší odstupné, odbory zase požadovaly více.

Každý člověk, který odejde po 1. září letošního roku, obdrží odstupné minimálně 7,7násobek svého měsíčního platu. Zaměstnanci, kteří jsou ve firmě déle než 15 let, mají nárok na 14,3násobek. Firma původně nabízela jako odstupné jen 1,5 násobek až 4,5 násobek průměrného platu nad zákonný rámec. Odboráři proto dokonce hrozili stávkou.

Do vyjednávání se vložil také liberecký hejtman Stanislav Eichler, který o situaci jednal na americké ambasádě. To údajně při jednání s americkými majiteli firmy přispělo ke konečné dohodě. "Dalším velkým úkolem, který teď stojí před námi, je příprava projektů, které zajistí propuštěným lidem co nejdříve práci. Již nyní probíhají jednání s firmami, které mají o pracovníky z Delphi zájem. Jde například o Škoda Auto či Johnson Controls," řekl ČTK Eichler.

Delphi Packard Electric Česká republika vznikla v roce 1993 a je součástí světové skupiny dodávající automobilové systémy a komponenty Delphi Automotive Systems se sídlem v USA. Patří k největším zaměstnavatelům na Českolipsku. Svůj závod v České Lípě chce zavřít do května příštího roku.

mtj sap

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK