Co týden dal?

24.09.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Naftu tankují motoristé v České republice dráž než ve všech sousedních zemích. Benzin je pak levnější ve všech okolních státech kromě Německa. Více v našem pravidelném týdením přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Míra nezaměstnanosti v Polsku v srpnu klesla na 11,3 procenta z červencových 11,4 procenta. Počet nezaměstnaných se v srpnu snížil na 1,80 milionu osob z 1,81 milionu osob v předchozím měsíci.
  • Cena zlata se na termínovém trhu poprvé v historii vyšplhala na 1300 dolarů za troyskou unci. Žlutý kov těží z nejistého vývoje globální ekonomiky a v poslední době také z přílišného kolísání na devizových trzích. Analytici předpokládají, že cena zlata se bude dál zvyšovat.
  • Irská ekonomika během druhého čtvrtletí klesla o 1,2 procenta, a nepodařilo se jí tak navázat na silný růst z prvních třech měsíců roku. Růst v prvním čtvrtletí byl prvním kvartálním růstem od roku 2007, ale protože jej Irsko ve druhém čtvrtletí neudrželo, zůstává dál v recesi.
  • Letošní žebříček čtyř stovek nejbohatších Američanů, který sestavuje časopis Forbes, vede zakladatel softwarové společnosti Microsoft Bill Gates. Jeho majetek se pohybuje kolem 54 miliard dolarů (asi 993 miliard Kč). Až s velkým odstupem je finančník Warren Buffett, velký skok ale v letošním žebříčku udělal zakladatel sítě Facebook Mark Zuckerberg. Hodnotu Zuckerbergova majetku časopis vyčíslil na zhruba 6,9 miliardy dolarů (asi 127 miliard Kč).
  • Evropský parlament schválil novou podobu finančního dohledu v Evropské unii. Její zastánci tvrdí, že zabrání opakování finanční krize z let 2008 a 2009, kritici ovšem upozorňují, že národní státy ztratí část pravomocí a dohledu nad vlastními bankami na úkor unijních institucí.
  • Generální ředitel největší italské banky UniCredit Alessandro Profumo odstoupil z funkce a dočasně ho nahradí předseda správní rady Dieter Rampl. Profumo, který v posledním desetiletí řídil vzestup UniCredit mezi evropskou bankovní elitu, podlehl sporu kolem libyjských akcionářů banky a jeho pozici podkopalo i slabé hospodaření z poslední doby.
  • Hospodářské oživení v Německu ve zbytku letošního roku pravděpodobně výrazně zpomalí, a to mimo jiné kvůli slabšímu růstu zahraničního obchodu. Předpovědělo to německé ministerstvo financí. 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

 

  • Tuzemské hypoteční banky poskytly v srpnu hypoteční úvěry o objemu 6,8 miliardy korun, což je meziročně o čtvrtinu více. Úrokové sazby v uplynulém měsíci stejně jako v červenci klesaly, průměrná sazba se snížila o dalších pět setin procentního bodu na 4,79 procenta.
  • Objem škod z povinného ručení se za posledních deset let téměř zdvojnásobil. Celkový roční objem škod způsobených při dopravních nehodách stoupl ze 7,5 miliardy Kč v roce 2000 na loňských 14,3 miliardy korun, informovala Česká kancelář pojistitelů.
  • Předsedou dozorčí rady společnosti ČEZ se na posledním zasedání rady v minulém týdnu stal Martin Říman. Funkce místopředsedy rady se ujal Eduard Janota. Říman na postu předsedy dozorčí rady nahradil současného ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka.
  • Naftu tankují motoristé v České republice dráž než ve všech sousedních zemích. Benzin je levnější ve všech okolních státech kromě Německa. Vyplývá to z údajů zveřejněných Německým autoklubem.
  • Plynárenská skupina RWE během příštích pěti let investuje v České republice zhruba 30 miliard korun do rozvoje plynové infrastruktury. Investovat chce firma především do rozšiřování podzemních zásobníků a dostavby plynovodu Gazela.
  • Krajský soud v Brně dnes zrušil pokutu 313 milionů korun šesti distributorům pohonných hmot. Antimonopolní úřad společnosti Agip, ConocoPhillips, Aral, OMV, Shell a Benzina v minulosti pokutoval za kartel. Nyní se případem bude muset zabývat znovu.
  • Energetická společnost ČEZ hodlá do konce roku zahájit provoz ve fotovoltaických elektrárnách o instalovaném výkonu zhruba 107 megawattů, a bude tak mít nárok na současné vysoké výkupní ceny. Celkový instalovaný výkon slunečních elektráren firmy se tak zvedne na 126 MW.
  • Bankovní rada ČNB na svém čtvrtečním jednání rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na 0,75 %, diskontní sazba na 0,25 % a lombardní sazba na 1,75 %. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Schvalujete vyšší pokuty za dopravní přestupky pro bohaté?

Ministr dopravy Vít Bárta přichází s návrhem vyšších pokut pro bohaté řidiče. Tento návrh, však naráží u koaličních partnerů. Co si o něm myslíte vy, měl by být schválen?

                                             

Anketa


Společnost Interbrand zveřejnila výsledky průzkumu, který mapuje cennost značky mezinárodních společností. Víte, které tři společnosti se umístily nejlépe?


  • IBM, Nokia a Apple - 2 %
  • Apple, Microsoft, Coca-Cola - 51 %
  • BP, Google, Harley-Davidson - 0 %
  • Microsoft, Coca-Cola, IBM - 47 %

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU