Přebytek japonského obchodu v srpnu poprvé za 15 měsíců klesl

27.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. září (ČTK) - Přebytek japonské obchodní bilance v srpnu poprvé za 15 měsíců klesl. Saldo se meziročně snížilo o 37,5 procenta na 103,2 miliardy jenů (22,4 miliardy Kč), uvedlo dnes japonské ministerstvo financí. Ekonomové očekávali nárůst přebytku o 44,3 procenta na 238,4 miliardy jenů.

Srpnový vývoz z Japonska se zvýšil o 15,8 procenta na 5,22 bilionu jenů. Tempo růstu zpomalilo šestý měsíc za sebou kvůli silnému kurzu jenu a pomalejšímu růstu v zahraničních ekonomikách, s nímž slábne i tempo poptávky. V předchozím měsíci se vývoz z Japonska zvýšil o 23,5 procenta a v červnu o 28 procent.

Export do Asie, který tvoří více než polovinu z celkového japonského vývozu, stoupl za srpen o 18,6 procenta. A dodávky do Číny se zvýšily o 18,5 procenta.

Dovoz do Japonska v srpnu stoupl o 17,9 procenta na 5,12 bilionu jenů. Dnešní čísla měla jen slabý vliv na investory; akciový index Nikkei se v jednu chvíli zvýšil o 1,4 procenta na 9606,25 bodu.

Zpomalování exportního růstu představuje riziko pro japonskou ekonomiku, která je kvůli slabé domácí spotřebě na zahraniční poptávce závislá. Země se ve snaze posílit svůj růst o rychle rostoucí okolní ekonomiky opírá. V těchto zemích ale růst slábne, protože v nich končí programy na podporu ekonomiky po světové krizi.

Japonské exportéry jako Toyotu a Sony navíc oslabuje silný kurz jenu, který tento měsíc dosáhl vůči dolaru 15letého maxima. Japonská vláda proto musela na devizovém trhu intervenovat, a to poprvé za šest let, napsaly agentury Reuters a AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK