Kalousek bude příští rok navrhovat zrušení většiny daňových výjimek

27.09.2010 | , Limerik
DANĚ


Ministr financí na začátku příštího roku předloží nový zákon o dani z příjmu, ve kterém navrhne zrušení většiny výjimek.

Pokud vláda novelu schválí, tak by změny podle Kalouska mohly začít platit nejdříve od začátku roku 2012. Kalousek to řekl v diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Daňově zvýhodněné jsou nyní například některé zaměstnanecké benefity, jako jsou stravenky.

"Zásadní, co tam (v novém zákoně o dani z příjmu) je, bude sjednocení výpočtu základu pro všechny přímé odvody, abychom mohli realizovat projekt jednotného inkasního místa," uvedl Kalousek, podle kterého by v novém zákoně mělo zůstat jen minimum daňových výjimek. "Budu se snažit zbavit drtivé většiny všech výjimek, které pokládám za nesystémové," dodal Kalousek.

Kalousek se bude snažit prosadit, aby zákon začal platit od 1. ledna 2012. Pokud by se diskuse o jeho podobě protáhla, tak si dovede představit, že účinnost zákona bude odložena na jaro 2013.

Zrušené daňové výjimky by měl nahradit daňový paušál. Zavedení daňového paušálu by znamenalo, že všichni zaměstnanci by si mohli od daňového základu odečíst určitou částku. Tento systém mohou v současnosti využívat podnikatelé. Uvedení nezdanitelného paušálu by mělo kompenzovat zrušení některých daňově zvýhodněných benefitů, jako jsou stravenky či příspěvky zaměstnavatelů na dojíždění do práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ