Dohoda o cenách zemního plynu z Ruska pro Čínu zatím nevznikla

27.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 27. září (ČTK) - Dohoda o cenách zemního plynu z Ruska pro Čínu zatím není, jednání na toto téma pokračují. Řekl to dnes během návštěvy ruského prezidenta Dmitrije Medveděva v Pekingu místopředseda ruské vlády Igor Sečin. Dodal, že Rusko chce pokrývat veškerou poptávku po zemním plynu v Číně. Dohoda o cenách je nutná, aby Rusko mohlo začít plyn do Číny vyvážet.

Obchodní dohody o dodávkách plynu z Ruska pro Čínu by se podle Sečina mohly uzavřít v polovině příštího roku. Rusko zároveň doufá, že začne vyvážet plyn do Číny v roce 2015.

"Ještě jednáme, jednání budou pokračovat. Shodli jsme se teď na jiných parametrech," řekl Sečin novinářům. "Rusko je připraveno zcela pokrýt rostoucí čínskou poptávku po plynu," dodal.

Čína chce během příští dekády dvojnásobně zvýšit podíl zemního plynu ve své energetice. Chce tak snížit závislost své ekonomiky na uhlí, které je sice nejlevnějším fosilním palivem, ale životní prostředí znečišťuje nejvíce.

Rusko má nejvyšší zásoby zemního plynu na světě. Země se snaží rozložit svůj vývoz mimo Evropu, a proto staví nové plynovody a prodává plyn do ciziny ve zkapalněné formě.

Ropu by do Číny mohlo začít vyvážet v příštím roce díky novému ropovodu z východní Sibiře do Tichého oceánu. Dohoda sice není, ale na ruské straně je značný potenciál a na druhé straně silná poptávka, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK