Japonské akcie si připsaly nejvyšší zisk za týden

27.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. září (ČTK) - Japonské akcie si připsaly nejvyšší zisk za týden. Podle obchodníků ale bude další nárůst mírný, protože jen si nadále drží silný kurz vůči dolaru. Index Nikkei se zvýšil o 131,47 bodu na 9603,14 bodu, tedy o 1,39 procenta. Dostal se tak nejvýše od 17. září.

Akcie japonských společností, které poskytují půjčky spotřebitelům, klesaly kvůli zprávám z médií o chystaném bankrotu skupiny Takefuji Corp. Podle tisku je příprava žádosti o bankrotovou ochranu před věřiteli v konečném stadiu, i když podnik uvedl, že o ničem takovém nerozhodl.

Podle obchodníků to ale nemá na širší akciový trh trh příliš velký vliv, protože se investoři soustředí spíše na pohyb devizových kurzů. Dolar vůči jenu nemá pevnou půdu pod nohama, přestože se mluví o tom, že se japonská centrální banka v pátek opět pokusila intervenovat, aby svou měnu oslabila.

Dnes se kurz dolaru v Tokiu držel stabilně kolem 84,30 JPY, a to nad nejnižší páteční úrovní 84,12 JPY a 15letým minimem 82,87 JPY těsně před nedávnou intervencí. Kurz eura se dnes také téměř nepohnul, v Tokiu se držel kolem 113,50 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK