Úroky v Maďarsku zůstaly na rekordním minimu 5,25 pct

27.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 27. září (ČTK) - Měnový výbor maďarské centrální banky na svém dnešním zasedání podle očekávání nechal hlavní úrokovou sazbu na rekordním minimu 5,25 procenta. Banka úroky nezměnila již pátý měsíc za sebou.

Banka zastavila sérii snižování úroků v květnu, když předtím od července 2009 sazby nepřetržitě snižovala. Všech 27 analytiků v anketě agentury Reuters očekávalo, že banka úroky tentokrát opět měnit nebude. Pouze čtyři se domnívají, že banka do konce letošního roku úrokové sazby zvýší.

V srpnu měnový výbor po svém zasedání varoval, že pokud budou přetrvávat rizika zrychlení inflace, nebo se zhorší hodnocení rizik země, bude možná nutné sazby zvýšit. Dva ze sedmi členů měnového výboru, včetně guvernéra, již tehdy hlasovali pro zvýšení úroků o čtvrt procentního bodu.

Bankovní rada České národní banky minulý týden úrokové sazby rovněž neměnila. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na historickém minimu 0,75 procenta. Analytici tento krok očekávali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK