Wal-Mart nabízí za jihoafrickou firmu Massmart 4,25 miliardy USD

27.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bentonville 27. září (ČTK) - Americký maloobchodní gigant Wal-Mart Stores Inc. nabízí za koupi jihoafrické obchodní společnosti Massmart Holdings Ltd. 4,25 miliardy USD (77,4 miliardy Kč). Převzetím by firma získala silnou pozici pro další expanzi v rychle rostoucích oblastech Afriky.

Massmart je podle tržní kapitalizace třetí největší obchodní skupinou v JAR a provozuje osm velkoobchodních a maloobchodních řetězců pod různými jmény. Má 290 obchodů ve 14 afrických zemích, nejvíce v JAR. Jeho řetězce Game a Makro patří v expanzi v subsaharské Africe k nejagresivnějším.

Analytici již dlouho spekulovali, že Wal-Mart se bude snažit expandovat v Africe a za pravděpodobný cíl považovali právě Massmart. Wal-Mart zatím žádné bližší detaily k akvizici neposkytl. Nabídka je zatím nezávazná a firmy dále jednají. Bližší informace by mohl poskytnout na říjnovém setkání s analytiky.

Massmart potvrdil, že nabídka není ještě definitivní a že zahájil s Wal-Martem exkluzivní jednání. Vedení společnosti poskytne doporučení akcionářům o případném přijetí dohody až Wal-Mart předloží závaznou nabídku.

Americká společnost se snaží posílit na rozvíjejících se trzích, protože na hlavním americkém trhu se potýká se stagnací. Wal-Mart plánuje zlepšit své tržby v USA expanzí na městské trhy a plánuje zde menší formát prodejen.

Wal-Mart působí v 15 zemích, kde provozuje 8500 prodejen pod 55 různými jmény. V USA má přes 4000 obchodů. Ve fiskálním roce 2010 tržby společnosti činily 405 miliard USD. Tržby ze zahraničí se na celkových tržbách podílely 25 procenty, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK