Trichet: Výhled evropské ekonomiky je obklopen nejistotou

27.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 27. září (ČTK) - Hospodářské oživení v Evropě bude i nadále pokračovat jen pomalým tempem, výhled je ale obklopen nejistotou. Před výborem Evropského parlamentu pro hospodářské a měnové záležitosti to dnes řekl prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet. Inflace je podle něj zatím pod kontrolou, existuje ale riziko, že se začne zvyšovat.

"Příchozí data jsou zatím lepší, než jsme čekali. Do budoucna očekáváme, že růst bude jen pozvolný, výhled ale bude dál provázet nejistota," cituje Tricheta agentura Reuters. Inflace by se krátkodobě sice mohla trochu zvýšit, ale ve střednědobém výhledu, o který se ECB opírá, by měla být pod kontrolou.

Trichet se zmínil také o měnové politice a řekl, že úrokové sazby jsou podle něj v současné době nastaveny vhodně. "Naše měnová analýza potvrzuje, že inflační tlaky jsou ve střednědobém výhledu pod kontrolou. Je to odrazem slabého růstu měnové zásoby a úvěrů," řekl Trichet.

ECB drží základní úrokovou sazbu už delší dobu na historickém minimu jednoho procenta. Banka zatím nenaznačila, kdy se vrátí ke zvyšování sazeb a k opětovnému zpřísnění měnové politiky, většina analytiků si ale myslí, že sazby zůstanou nízko ještě alespoň rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK