Chemičky můžou kvůli dražšímu proudu propustit až 10 pct lidí

27.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. září (ČTK) - Očekávané zvýšení cen elektřiny může příští rok připravit v chemickém průmyslu o práci až 10.000 lidí. Dražší proud totiž zvýší náklady odvětví zhruba o 1,5 miliardy korun. Ohrožené můžou být i některé energeticky náročné výroby jakou má například Spolana v Neratovicích nebo Spolchemie v Ústí nad Labem. Oznámil to dnes Svaz chemického průmyslu ČR. Chemický průmysl zaměstnává v Česku přímo 100.000 lidí, dalších 300.000 v dodavatelských firmách.

Podle odhadů vlády by zdražení elektřiny pro domácnosti mělo příští rok činit zhruba osm procent a pro podniky asi 15 procent. Podle šéfa Energetického regulačního úřadu Josefa Fiřta elektřina pro domácnosti může příští rok zdražit zhruba o 12 až 14 procent. Zástupci fotovoltaického průmyslu odhadují zvýšení ceny na pět procent, elektrárenská společnost ČEZ zhruba na 15 až 18 procent.

Vyšší cena elektřiny v příštím roce zatíží také další energeticky náročné výroby. Na zdražování elektrického proudu v příštím roce se intenzivně připravují české železárny a hutě.

"Firmy ještě zpracovávají vlastní odhady, ale je jasné, že vyšší ceny elektřiny ocelářství příští rok zasáhnou," řekl ČTK minulý týden Petr Ambrož z Hutnictví železa, které sdružuje hutnické společnosti jako ArcelorMittal Ostrava, Evraz Vítkovice Steel nebo Třinecké železárny. Ceny hutních výrobků podle Ambrože v letošním roce rostou jen pomalu a firmy tak příští rok nečeká lehké období.

V rámci opatření, která mají omezit zdražování elektřiny v důsledku rozvoje solárních elektráren, zrušila vláda od příštího roku podporu slunečních zdrojů postavených na volných plochách. Ruší fotovoltaickým elektrárnám také osvobození od daně z příjmů a sníží se odpisová výhodnost technologické části elektráren. Energetický regulační úřad se chystá od příštího roku snížit výkupní ceny za elektřinu z obnovitelných zdrojů o zhruba polovinu. Svaz chemického průmyslu dnes představil několik návrhů, které můžou dopady zdražení zmírnit.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK