Americké akcie zahájily týden poklesem

27.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. září (ČTK) - Americké akcie zahájily týden bez větších změn, záhy však začaly oslabovat a prakticky celé dopoledne ztráty už jen prohlubovaly. Trh má ale za sebou velmi příznivé září, kdy vykázal nejvyšší zhodnocení za více než 50 let a z technického hlediska je příliš vysoko. Příliš tak nepomohla ani série zpráv o fúzích a akvizicích, které oznámilo několik amerických firem.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.827 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 0,3 procenta. Širší index S&P 500 odepisoval 0,4 procenta na 1144 bodů, podobně index Nasdaq Composite, kde se obchodují převážně akcie technologických firem a podniků v růstové fázi, ztrácel 0,4 procenta na 2372 bodů.

Americký řetězec Wal-Mart, která je největším maloobchodním prodejcem na světě, podal nabídku na převzetí společnosti Massmart. Ta je třetím největším maloobchodním řetězcem v Jihoafrické republice a Wal-Mart za ní nabízí více než čtyři miliardy dolarů (přes 73 miliard Kč). Wal-Mart by se chtěl tímto způsobem uchytit na tamním trhu.

Velké plány má také společnost Unilever, která se dohodla na převzetí americké společnosti Alberto Culver. Ta poskytuje péči o vlasy a Unilever za ni nabízí 3,7 miliardy dolarů (asi 67,5 miliardy Kč). Akviziční plány má i letecká společnost Southwest Airlines, která se chystá převzít firmu AirTran Holdings. Její akcie díky tomu zpevnily o 62 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK