USA stanovily clo až 61 procent na dovoz měděných trubek z Číny

27.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 27. září (ČTK) - Spojené státy stanovily koncové clo ve výši až 61 procent na dovoz měděných trubek z Číny. Opatření se dotkne zboží v objemu stovek milionů dolarů ročně a je v poslední době už několikátým případem, kdy si obě země stavějí obchodní bariéry. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Zpráva amerického ministerstva obchodu přichází pouhý den po tom, co Peking uvalil koncová cla v rozsahu 50,3 až 105,4 procenta na dovoz kuřat z USA.

Cla se přitom objevují v době, kdy má americká Sněmovna reprezentantů jednat o návrhu zavést odvetná opatření proti Číně za to, že Peking nemá v úmyslu revalvovat měnu. Američané jsou přesvědčeni, že Čína udržuje kurz měny uměle nízko, čímž získává výhody na mezinárodním trhu.

Proti nízkému kurzu čínské měny Američané brojí už dlouho, klíčový výbor sněmovny ale minulý týden předběžně schválil návrh opatření, o nichž by měla jednat celá sněmovna. Pokud návrh projde, Američané budou podle svých zákonů považovat nízký kurz jüanu za exportní subvenci. Tím se jim otevřou dveře k zavádění dalších obchodních sankcí proti Číně.

Peking neuznává, že čínská měna je podhodnocena v takovém rozsahu, jak tvrdí Washington. Někteří američtí zákonodárci totiž uvádějí, že jüan je podhodnocen až o 40 procent. Spojené státy jsou přesvědčeny, že slabý jüan je jednou z příčin, proč mají USA tak vysokou nezaměstnanost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK