Francie se kvůli sankcím dostala do sporu s Německem a ECB

27.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 27. září (ČTK) - Francie se dnes dostala do sporu s Německem a Evropskou centrální bankou (ECB) kvůli návrhu sankcí za příliš vysoký deficit veřejných financí. Francouzům se nelíbí, že sankce by byly uplatňovány téměř automaticky. Místo toho Paříž navrhuje, aby vlády mohly mít i nadále konečné slovo.

Francouzská ministryně financí Christine Lagardeová odmítla návrhy, aby členské státy Evropské unie mohli za příliš vysoké rozpočtové deficity kárat a penalizovat pouze nevolení experti.

Než Lagardeová návrh odmítla, komisař EU pro měnové otázky Olli Rehn řekl, že ve středu navrhne, aby členské státy byly včas trestány za příliš vysoké výdaje. Trval na tom, že o zrušení sankcí by mohla rozhodnout pouze velká většina členských států. Francouzi nicméně tvrdí, že na rozhodování o sankcích by měla stačit prostá většina.

"Osud jakékoli země nesmí být ponechán jen v rukou expertů," řekla Lagardeová po příchodu na schůzku finančních činitelů EU. Ti se snaží dát dohromady nová pravidla fungování eura a jejich cílem je předejít podobné krizi, která letos na jaře dostala euro na kolena.

Do problémů se euro dostalo hlavně kvůli Řecku. To se tolik zadlužilo, že málem bylo nuceno vyhlásit bankrot. Z problémů mu pomohly další členské země eurozóny a Mezinárodní měnový fond. Díky tomu mají Atény k dispozici finanční pomoc ve výši až 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč), kterou budou moci po průběžném plnění dohodnutých podmínek čerpat v následujících třech letech.

Problémy Řecka otřásly samotnými základy eurozóny, přestože eurozóna má pravidla, která vymezují, jak velký deficit mohou členské země mít. U rozpočtového deficitu je limit stanoven na tři procenta hrubého domácího produktu, už dříve se ale stávalo, že členské země tento limit nedodržely. V minulosti si dokonce schválily, že mohou limit přechodně porušit.

"Sankce budou muset být poloautomatické odvozeny od pravidel. Budou také muset být spuštěny včas, aby měly spíše preventivní povahu," řekl Rehn, jehož citovala agentura AP. Zatímco Francii se takový návrh nelíbí, ECB či Německo s ním v zásadě souhlasí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK