Japonská firma Nippon PGM zaměstná v Liberci desítky lidí

30.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 30. září (ČTK) - Do Liberce míří další japonský investor. Nippon PGM chce využít prázdnou tovární halu v Průmyslové zóně Liberec - Jih ke zpracování použitých katalyzátorů, z nichž chce získávat vzácnou platinu. Plánuje zaměstnat desítky lidí. Stavební úpravy haly by měly začít do konce letošního roku, podnik by pak mohl začít od dubna 2011. ČTK to dnes sdělil prezident společnosti Nippon PGM Masaki Išiguro.

Jakmile bude rekonstrukce dokončena a továrna připravena na příjem prvních zakázek, spustí se nábor nových pracovníků. "Pro začátek počítáme se vznikem minimálně deseti pracovních míst pro zkušené techniky, další rozšiřování počtu zaměstnanců bude záviset na rozvoji firmy v budoucnosti," dodal Išiguro.

Nippon PGM Europe je společným projektem japonských firem Dowa Metals & Mining Company, Tanaka Kikinzoku Kogyo a Toyota Tsusho Europe. V Liberci bude zpracovávat automobilové katalyzátory, z nichž bude získávat prvky skupiny platinových kovů. Platina patří k nejvzácnějším kovům, v extrémně těžkých podmínkách se jí každý rok vytěží pouze 200 tun. Její opětovné využití proto může významně snížit nepříznivé dopady na životní prostředí. Platina, revitalizovaná v Liberci, najde další využití třeba při výrobě šperků, elektroniky, v medicíně nebo při konstrukci nových vozů.

Firma Nippon PGM je další japonskou investicí v Česku. Podle mluvčí agentury CzechInvest Štěpánky Filipové vzniklo od roku 1993 v Česku s pomocí agentury 95 podobných investičních projektů z Japonska v celkové hodnotě 98 miliard korun. Vzniklo díky nim téměř 24.000 nových pracovních míst. Česko patří mezi evropské země, do kterých míří projekty japonských firem nejčastěji. "Při srovnání s ostatními zeměmi kontinentu u nás působí čtvrté největší množství japonských firem, více než třeba v Itálii nebo Španělsku," poznamenala Filipová.

V Liberci je největším investorem japonský výrobce klimatizací Denso Manufacturing. Firma s 1500 zaměstnanci a šestimiliardovým obratem je největším investorem v jižní průmyslové zóně, kde vyrábí od roku 2003. Generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek dnes ocenil, že nový japonský investor se místo výstavby nové továrny na zelené louce rozhodl oživit budovu, která už dříve podobnému účelu sloužila, aktuálně však byla nevyužívaná a chátrala. "Jednou z výhod takového kroku je jednoduché začlenění nového projektu do fungující infrastruktury ve stávající průmyslové zóně," řekl Křížek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK