Zóna Borská pole skončila v zisku, drží si v krizi 11.000 lidí

30.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 30. září (ČTK) - Největší městská průmyslová zóna Borská pole v Plzni skončila po prodejích všech pozemků na 105 hektarech v zisku 100 milionů korun. Za deset let byla rozprodaná 42 převážně výrobním firmám, jež zaměstnávají 11.000 lidí. Žádná zatím neodchází, řekl ČTK Emil Chochole z firmy Rozvojové a ekologické projekty, který byl jako hlavní architekt města u zrodu zóny.

"Firmy budou odcházet. Doba 15 let, kdy tu vznikají a působí, je velmi úspěšná a návratnost už tu je. Mobilní investice nás musejí potkat," dodal. I když firmy odejdou za levnější pracovní silou, tak to není podle Chochole konec Borských polí, protože základ zůstane dlouhodobě.

"Leckde už investoři odešli, například z Brna, ale taková ta stabilita a velká pestrost, to je největší síla Borských polí. Tato městská zóna má převážně výrobu, a ne moc komerce," uvedl Chochole. Obchodní centrum Carrefour, které vstoupilo v roce 1998 jako druhé po výrobci televizorů Panasonic, povolilo město jen kvůli tomu, aby získalo peníze na další rozvoj zóny. Francouzi tenkrát zaplatili za pozemky trojnásobek toho, co všichni ostatní výrobní investoři.

Podniky investovaly v zóně téměř 17 miliard korun. Jeden milion vložený městem do Plzně přivedl 29 milionů Kč. Náklady na vytvoření pracovního místa činily 50.000 korun, což je nízké číslo ve vztahu k tomu, kolik dává stát na nezaměstnanost. Díky zóně přestála Plzeň velké propouštění ve Škodovce v letech 1996 až 1999 bez otřesů. "Od roku 2003 je na tom Plzeň s nezaměstnaností lépe než Plzeňský kraj. To jsou efekty zóny Borská pole," řekl ředitel úřadu práce Zdeněk Novotný. Škoda Holding má nyní 4000 lidí, dalších 5000 firmy vzniklé odštěpením od strojíren.

Současných 11.000 pracovníků na Borských polích, stav po odchodu zhruba 5000 agenturních pracovníků ze třetích zemí vinou krize, hodnotí Chochole jako velmi dobré číslo. "Lidé z Plzeňska, kteří tu chtějí dělat, tu práci mají," dodal. Další tisíce lidí pracují v navazujícím třicetihektarovém CTParku. V této západní části Borských polí, která by bez městské zóny nevznikla, jsou hlavně logistické firmy v nájmu, stejně jako ve dvou nedalekých parcích VGP a Orange u Nýřan.

Klasické výrobní zóny jsou podle Chochole minulostí a okrajovým tématem. Podíl průmyslové výroby bude podle něj klesat z 35 k 25 procentům. "V Plzni ale výroba musí přežít," dodal. Podpoří ji inovační centra z peněz EU; sousední Západočeská univerzita postaví čtyři.

Podniky nyní omezuje zvyšující se cena práce. Navíc od ledna se má výrazně zdražit elektřina. Primátor Pavel Rödl už upozornil na to, že to může způsobit odchod investorů. Hrozí to hlavně u jednoduchých výrob, dodal Chochole.

Radnice vložila do infrastruktury industriální plochy 560 milionů korun, téměř 15 procent získala od státu. Díky 42 firmám, jejichž výrobní zaměření je velmi různorodé, se podle náměstka primátora Vladimíra Duchka daří Plzni bránit ekonomické krizi. "Nemáme informace o tom, že by nějaká firma chtěla převést výrobu jinam," dodal.

Díky Borským polím vznikla část městského okruhu od Domažlické po Klatovskou ulici. Měsíc tam vede nová trolejbusová trať a příští rok začne stavba tramvajové trati ke kampusu univerzity, který bude rozšířen. Vedle ní chce dále izraelská firma Keen Property vybudovat 300 bytů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK