Reuters: Novým šéfem UniCredit asi bude Federico Ghizzoni

30.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava/Milán 30. září (ČTK) - Největší šanci stát se novým šéfem největší italské banky UniCredit má pravděpodobně Federico Ghizzoni (54). Tvrdí to zdroje agentury Reuters. Banka dá Ghizzonimu patrně přednost před dalším horkým favoritem, kterým je Roberto Nicastro. O něm se zpočátku jako o novém šéfovi dokonce hovořilo, do výběru ale prý zasáhli akcionáři z Německa, kteří Ghizzoniho považují za lepší volbu.

"Zdá se, že toto (Ghizzoni) bude ten směr, musí to ale projednat rada," cituje Reuters jednoho ze zdrojů. Správní rada UniCredit dnes jedná ve Varšavě.

Ghizzoni by ve funkci nahradil Alessandra Profuma, který nečekaně rezignoval teprve minulý týden. S akcionáři se dostal do sporu kvůli tomu, že podíl v UniCreditu zvyšují libyjské subjekty. Profumo sice z původně malé regionální banky učinil významného hráče evropského významu, poslední dobou UniCredit z hlediska tvorby zisku zaostává za svými rivaly.

UniCredit chtěla na výběr nového šéfa více času, začala na ni ale tlačit italská centrální banka, která nechce, aby největší finanční instituce v zemi zůstala dlouho bez šéfa.

UniCredit se hodně angažuje v zemích střední a východní Evropy a například v České republice vlastní i kdysi významnou Živnostenskou banku. V Polsku vlastní banku Pekao.

Jiný zdroj řekl, že němečtí akcionáři UniCredit chtějí v čele banky vidět Ghizzoniho, protože má zkušenosti s vedením poboček ve střední a východní Evropě. Ty se na celkových výnosech banky podílejí už asi z jedné čtvrtiny. Největším německým akcionářem UniCredit je pojišťovna Allianz. V UniCredit má asi dvě procenta.

"Vypadá to, že to skutečně bude on (Ghizzoni). Včera (ve středu - pozn. ČTK) večer se změnila situace, kdy měl původně přednost náměstek ředitele Roberto Nicastro," řekl zdroj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK