Zisk výrobce chytrých telefonů HTC se téměř zdvojnásobil

06.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tchaj-pej 6. října (ČTK) - Čistý zisk tchajwanského výrobce chytrých telefonů HTC Corp. se ve třetím čtvrtletí letošního roku téměř zdvojnásobil na 11,1 miliardy tchajwanských dolarů (asi 6,38 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 5,695 miliardy dolarů. K vysokému růstu přispěly nové modely a zájem o telefony s operačním systémem Android od firmy Google. HTC je čtvrtým největším výrobcem chytrých telefonů na světě.

Výsledky překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří čekali zisk 8,7 miliardy TWD. Tržby se ve třetím čtvrtletí prudce zvýšily na 75,85 miliardy z 33,81 miliardy TWD loni.

HTC nedávno odhalila detaily svého plánu expanze na trhu s mobilními službami, který získává na důležitosti, a představila dva nové telefony s Androidem. Firma dodala, že poptávka po chytrých telefonech by měla být dobrá i v posledním čtvrtletí roku.

HTC čelí na trhu silné konkurenci telefonů firem Samsung a Nokia, přístroje BlackBerry od Research in Motion a iPhonu od firmy Apple. Výzkumná společnost Gartner odhaduje, že operační systém Android se v letošním roce stane druhým nejoblíbenějším operačním systémem pro mobilní telefony na světě. Stane se tak přitom téměř o dva roky dříve, než se původně předpokládalo.

Příští týden má americká firma Microsoft představit svůj software Windows Phone 7. Telefony s novým systémem by se mohly objevit v obchodech v listopadu. HTC má být jednou z prvních firem, která bude nabízet chytrý telefon se systémem Microsoftu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK