Počet dlužníků v registru Solus stoupl od počátku roku o 7 %

08.10.2010 | , Limerik
ÚČTY A SPOŘENÍ


Ke konci září bylo v registru 1,72 milionu záznamů o nesplacených závazcích, což je od počátku roku nárůst o 12 %. Dlužná částka pak činila 29,5 miliardy korun.

Počet dlužníků v registru fyzických osob sdružení Solus, kteří mají nebo měli v uplynulých třech letech problémy se splácením závazků, vzrostl ke konci září na téměř 932.000. Od počátku letošního roku tak jejich počet stoupl o sedm procent.

Ke konci září bylo v registru 1,72 milionu záznamů o nesplacených závazcích, což je od počátku roku nárůst o 12 procent. Dlužná částka pak činila 29,5 miliardy korun.

Nejvyšší procento dlužníků je podle údajů sdružení v Karlovarském a Ústeckém kraji, tedy téměř 12 procent z celkového počtu dospělých obyvatel. V Libereckém kraji nehradí své dluhy přes devět procent spotřebitelů, na Ostravsku je jich o procento méně. Nejlépe z celé statistiky vycházejí spotřebitelé na Vysočině a ve Zlínském kraji, kde poměr dlužníků vůči počtu obyvatel nepřesáhl ani pět procent.

Výraznější nárůst dlužníků zaznamenal Registr IČ, kde jsou vedeny záznamy o podnikatelích a právnických osobách, jež nehradí své smluvní závazky. Ke konci září v něm bylo evidováno zhruba 76.000 záznamů, což je téměř o třetinu více než na počátku roku. Záznamy se týkají téměř 57.000 firem a celková dlužná částka dosáhla skoro 3,3 miliardy korun. Počet firem v registru přitom stoupl od ledna o čtvrtinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ