SAE přístroje BlackBerry nezakážou; služba je prý pod kontrolou

08.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dubaj 8. října (ČTK) - Mobilní telefony BlackBerry od kanadské společnosti Research In Motion (RIM) se od pondělí budou moci ve Spojených arabských emirátech dál normálně používat. Oznámily to dnes tamní úřady. Ty chtěly BlackBerry zakázat, protože nemají přístup do sítě, což považují za bezpečnostní riziko. Problém je ale prý vyřešen.

"Úřad pro regulaci telekomunikačních služeb potvrzuje, že služby BlackBerry jsou nyní v souladu s regulatorním rámcem pro telekomunikační služby SAE," píše se ve sdělení regulátora. "Všechny služby BlackBerry tak v SAE zůstávají normálně v provozu a od 11. října 2010 k žádnému přerušení služeb nedochází," sdělil regulační úřad.

BlackBerry patří mezi takzvané chytré telefony, které mají vlastní operační systém. Na rozdíl od podobných telefonů jako je Nokia či Apple nabízí v rámci e-mailového servisu Enteprise šifrovací technologií přenosu dat. Díky tomu je BlackBerry oblíbeným přístrojem zejména mezi manažery, kterým záleží na bezpečné komunikaci.

Spojené arabské emiráty nejsou jedinou zemí, která chtěla BlackBerry ze stejného důvodu zakázat. Nemožnost kontroly nad tokem dat v případě nutnosti se nelíbí ani některým dalším zemím v Perského zálivu, problémy s tím ale má například rovněž Indie.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK