Japonské akcie prohloubily pokles, dál oslabuje i dolar

08.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. října (ČTK) - Japonské akcie po mírném čtvrtečním poklesu dál oslabovaly a ztráty ještě prohloubily. Značný vliv měl pokračující růst kurzu japonského jenu, který je vůči americkému dolaru opět blízko nejvyšších hodnot za posledních 15 let. Dolar ale klesá i k dalším měnám a investoři hlavně čekají, jak bude vypadat odpolední statistika o situaci na trhu práce v USA.

Index Nikkei 225 odepsal 95,93 bodu a den uzavřel slabší o 0,99 procenta na hodnotě 9588,88 bodu. Index byl v záporu celý den a jeho pokles se urychlil před koncem obchodování. Širší index Topix klesl o 0,8 procenta a uzavřel na 839,44 bodu.

Akcie začátkem týdne zpevňovaly z části v reakci na krok japonské centrální banky, která překvapivě snížila základní úrokovou sazbu z 0,1 procenta do pásma nula až 0,1 procenta. Pokles cen akcií v posledních dvou dnech je tak podle analytiků částečně reakcí na předchozí růst.

Investory teď zajímá, jak bude vypadat zpráva o situaci na trhu práce v USA. Data v průběhu dne naznačovala, že soukromé podniky v září propouštěly, i když na trhu se čekal opak. Naopak počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti se vyvíjely lépe.

Na devizových trzích dál oslabuje dolar, což je podle analytiků reakce na nejistotu kolem odpolední statistiky. Obchodníci sledují také výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky a především schůzku G7, která jednání provází. Tam se bude hovořit o kurzech měn a patrně také o takzvané měnové válce, která podle některých zemí hrozí.

Euro sestoupilo ze zhruba osmiměsíčního vrcholu k dolaru v blízkosti 1,4 USD a mírně oslabilo. Během noci v Asii ale začalo znovu růst a nakonec se jeho kurz ustálil na 1,3945 USD s denním ziskem 0,1 procenta. Vůči jenu se dolar vyšplhal na 82,36 JPY a je velmi blízko 15letému minimu 82,11 JPY, kde byl ve čtvrtek. Blíží se tak historickému minimu 79,75 JPY, na němž se ocitl v roce 1995.

Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši hlavních světových měn, klesl o 0,1 procenta na 77,35 bodu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK