ČSÚ: Benzin a nafta v uplynulém týdnu zlevnily, LPG stagnoval

08.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu klesly, výjimkou byl plyn LPG, jehož cena stagnovala. Nejvíce zlevnil benzin Natural 95, a to o 15 haléřů na průměrných 31,38 koruny za litr. Motorová nafta se prodávala o sedm haléřů levněji, za průměrných 30,54 Kč/l. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Benzin Special mohli motoristé nakoupit za průměrných 31,28 koruny za litr, což bylo o 11 haléřů méně než v předchozím týdnu. Cena plynu LPG zůstala na úrovni průměrných 14,34 koruny za litr.

Ceny benzinu a nafty pravidelně monitoruje i společnosti CCS. Podle jejích úterních údajů průměrná cena Naturalu 95 v uplynulém týdnu klesla o pět haléřů na 31,22 koruny za litr. Nafta naopak podražila o tři haléře na 30,36 Kč/l.

Jak se ceny budou dál vyvíjet, je podle analytika společnosti Broker Consulting Jana Šimka nyní ale obtížné předvídat, a to kvůli protichůdným vlivům růstu ceny ropy a posilování kurzu koruny vůči dolaru. "Nicméně měnový vývoj se projevuje v cenách benzinu a nafty rychleji než změny cen ropy. Proto v krátkém období očekáváme u čerpacích stanic mírný pokles cen, v delším období pak stagnaci," uvedl Šimek.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK