Nezaměstnanost ve Zlínském kraji v září klesla na 9,6 procenta

08.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 8. října (ČTK) - Míra nezaměstnanosti ve Zlínském kraji se na konci září po srpnovém poklesu opět snížila, meziměsíčně o 0,2 procentního bodu na 9,6 procenta. Na konci stejného období loni činila míra nezaměstnanosti 10,1 procenta. Úřady práce na konci srpna letošního roku evidovaly 29.380 lidí bez práce. Informace dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Nezaměstnanost klesla na konci září v celé České republice, a to ze srpnových 8,6 procenta na zářijových 8,5 procenta. Bez práce bylo 500.481 lidí, z toho dosažitelných, tedy těch, kteří mohou ihned nastoupit do zaměstnání, bylo 487.351. Zlínský kraj je tak stále nad celorepublikovým průměrem. Průměrná míra nezaměstnanosti v Česku je nižší než jakákoliv hodnota ve čtyřech okresech regionu, a to přesto, že stejně jako předcházející měsíc poklesla nezaměstnanost ve Zlínském kraji významněji než v celé České republice. Počet uchazečů o práci se snížil v regionu o 0,72 procentního bodu, v ČR jen o 0,2 bodu.

Podle mluvčí zlínského úřadu práce Miriam Majdyšové se počet uchazečů o zaměstnání ve Zlínském kraji v září dostal na letošní minimum. "Pokles nezaměstnanosti se očekával. I v předcházejících letech s výjimkou loňského roku, kdy nezaměstnanost vzrostla kvůli krizovým dopadům na trh práce, docházelo v září k poklesu nezaměstnanosti, a to přesto, že na trh práce ve větší míře přicházejí absolventi škol," uvedla Majdyšová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK