Průmyslová výroba na Slovensku v srpnu mírně zvolnila růst

08.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 8. října (ČTK) - Slovenský průmysl v srpnu mírně zvolnil tempo meziročního růstu. Produkce firem v osmém letošním měsíci vzrostla o 16,3 procenta, zatímco v červenci růst činil 16,8 procenta. Informoval o tom dnes tamní statistický úřad. Po zohlednění sezonních vlivů průmyslová výroba proti červenci vzrostla o 2,2 procenta.

Meziročně se nejvíce zlepšila situace v odvětví výroby strojů a zařízení, kde výroba vzrostla o 61 procent po červencovém růstu v rozsahu 50,7 procenta. Produkce dopravních prostředků, která patří k tahounům slovenské ekonomiky, vzrostla skoro o čtvrtinu. V červenci její růst činil 48,1 procenta.

Výrazné zpomalení růstu zaznamenala výroba počítačových, elektronických a optických výrobků. Ta v srpnu vzrostla o 14,5 procenta po červencovém zvýšení o 57,5 procenta. Prudce klesla výroba potravin, nápojů a tabákových výrobků, a to o 3,6 procenta.

Samotná průmyslová výroba po očištění od těžby a dobývání a dodávek energií v srpnu vzrostla o 14,7 procenta. V červenci se přitom zvýšila o 21,5 procenta. Dodávky energií v srpnu vzrostly o 27,4 procenta po nepatrném růstu o 0,3 procenta o měsíc dříve.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK