Ve středních Čechách zůstala nezaměstnanost na sedmi procentech

08.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Ve Středočeském kraji v srpnu zůstala míra nezaměstnanosti na sedmi procentech. Po Praze a Jihočeském kraji je třetí nejnižší v zemi. V evidenci pracovních úřadů ve středních Čechách bylo v září 48.282 lidí schopných okamžitě nastoupit do zaměstnání. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

"Současná situace je velmi podobná jako v prázdninových měsících pouze s tím rozdílem, že v září vždy kulminují stavy čerstvých absolventů škol a učilišť. Sezonní práce v některých odvětvích nadále pokračují v plném rozsahu, ať už se to týká zemědělství, stavebnictví nebo povrchových lomů," řekl ČTK Jaroslav Minařík z příbramského úřadu práce.

Analytici zaznamenali mírný nárůst nezaměstnanosti o 0,1 až 0,2 procentního bodu v okresech Benešov, Mělník, Kladno, a Mladá Boleslav. Na Kolínsku a Nymbursku nezaměstnanost naopak poklesla, a to od 0,1 procentního bodu. Ve zbývajících okresech Středočeského kraje zůstala míra nezaměstnanosti na stejné úrovni jako v minulém měsíci. Největší podíl nezaměstnaných je na Příbramsku a Nymbursku. Nejpříznivější situace je v okolí Prahy.

Celkem bylo ke konci září ve Středočeském kraji na úřadech práce evidováno 49.197 uchazečů, což je o 271 více než na konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2009 je počet registrovaných vyšší o 4355 osob a meziročně míra registrované nezaměstnanosti zaznamenala nárůst o 0,6 procentního bodu. V září se přišlo nově zaregistrovat 8334 lidí, vyřazeno z evidence bylo 8063 uchazečů. Podíl žen na celkové nezaměstnanosti v kraji činí 52 procenta, což znamená meziměsíční pokles o 0,3 procentního bodu.

Celkový počet absolventů škol, učilišť, společně s mladistvým činil k 30. září 3618 osob. To znamená, že se v září podíl v této kategorii zvýšil o 2,1 procenta, na hodnotu 7,4 procenta. "Z toho je patrné, že se v září eviduje na úřadech práce nejvíce absolventů a jejich současné stavy jsou nejvyšší v tomto kalendářním roce," dodal Minařík.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK