Analytici:Za poklesem nezaměstnanosti v září je oživení ekonomiky

08.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Oživení české ekonomiky se odrazilo také v poklesu nezaměstnanosti, shodli se analytici oslovení ČTK. Situace na trhu práce se zlepšila tak výrazně, že nezaměstnanost je nyní nižší než před rokem. Vyhlídky do budoucna ale podle nich příliš růžové nejsou, počet lidí bez práce by měl začít opět růst. Nezaměstnanost v ČR v září proti předchozímu měsíci opět klesla, a to o 0,1 procentního bodu na 8,5 procenta.

"Jde o očekávaný výsledek. Po prázdninách se na úřadech práce registruje druhá vlna absolventů škol a učilišť a nejinak tomu bylo i letos, kdy jejich počet znatelně narostl," řekl ČTK analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Vedle toho je ale září také měsícem, kdy více lidí nastupuje do nové práce, což je vidět na zvýšeném počtu lidí vyřazených z evidence úřadů práce.

Trend poklesu míry nezaměstnanosti tímto pokračuje, doplnil analytik Next Finance Vladimír Pikora. Proti únoru je díky oživení ekonomiky a sezonním faktorům nezaměstnanost nižší už o 1,4 procentního bodu. "Situace na trhu práce se zlepšila tak výrazně, že jsme nyní dokonce pod úrovní, na které jsme byli před rokem," dodal.

Za poklesem nezaměstnanosti stojí oživení ekonomiky, které s sebou přináší i zvýšený zájem o nové pracovníky, uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Po čtvrteční sérii pozitivních zpráv z průmyslu tak podle něj dobrá zpráva přichází také z trhu práce. "Přesto musíme počítat s tím, že nezaměstnanost ke konci roku opět poroste. Skončí totiž sezonní práce ve stavebnictví, zemědělství a ve službách. Ke konci se zřejmě nachýlí i část veřejně prospěšných prací," upozornil.

Situace na trhu práce je sice lepší než na počátku roku, ale vyhlídky růžové nejsou, souhlasila analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Počet volných míst je podle ní stále velmi nízký na to, aby stlačil míru nezaměstnanosti výrazně níž. Úbytek sezonní práce, ochlazení ekonomiky a plánované úspory na státních úřadech mohou přivést míru registrované nezaměstnanosti ke konci letošního roku a příští rok opět nad hranici devíti procent. "V příštím roce počítáme s relativně vysokou mírou nezaměstnanosti okolo 9,5 procenta. Letos předpokládáme míru nezaměstnanosti v průměru kolem devíti procent," uvedla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK