Konečné rozhodnutí o plynovodu Nabucco bude až příští rok

08.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 8. října (ČTK) - Konečné rozhodnutí o investicích pro plynovod Nabucco nepadne letos, ale bude odloženo až na příští rok. Důvodem jsou vleklá jednání o dodávkách plynu s Ázerbájdžánem. Píše o tom dnes rakouský list Der Standard. Plynovod za 7,9 miliardy eur (asi 193,1 miliardy Kč) je součástí snah Evropské unie rozšířit zdroje zemního plynu a snížit závislost regionu na dodávkách z Ruska.

Plynovod o délce 3300 kilometrů by měl spojit ložiska zemního plynu kolem Kaspického moře s centrální distribuční stanicí v Rakousku. Jeho trasa vede přes Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko a měl by přepravovat ročně až 31 miliard krychlových metrů plynu.

Výstavba projektu již byla několikrát odložena. Podle posledního plánu má začít na konci příštího roku a první dodávky plynu se mají uskutečnit koncem roku 2014.

"Určitě nezvládneme (rozhodnutí) v letošním roce, nepadne do roku 2011," řekl listu Der Standard šéf divize mezinárodních projektů v oblasti plynovodů energetické skupiny OMV Michael Ulbrich. OMV je jedním z šesti akcionářů projektu.

Konsorcium pro výstavbu plynovodu již minulý měsíc v prohlášení uvedlo, že časový plán plynovodu bude kvůli jednáním o dodávkách mírně pozměněn. Dohoda o dodávkách plynu je základem pro konečné investiční rozhodnutí. Konsorcium počítá s odběrem plynu z Iráku a Ázerbájdžánu. V roce 2015 by z Iráku mělo téct deset miliard metrů krychlových plynu a z pole Shah Deniz v Ázerbájdžánu dalších osm miliard. Dohoda s Ázerbájdžánem však ještě nebyla uzavřena.

Ázerbájdžán jedná o dodávkách plynu s více než 20 firmami a konsorcii. O projektu, který získá plyn z gigantického pole Shah Deniz II, na jehož rozvoji spolupracují firmy BP a Statoil, má rozhodnout do konce letošního roku. Vláda již dříve uvedla, že podepíše kontrakt o dodávkách s firmou, která nabídne nejvyšší cenu. Za hlavní konkurenty jsou považovány Nabucco a Rusko. Ruský plynárenský monopol Gazprom nedávno uvedl, že konkurence nebude schopna překonat jeho nabízenou cenu za plyn ze Shah Deniz.

Dalšími akcionáři plynovodu jsou maďarský MOL, rumunský Transgaz, bulharský Bulgargaz, turecký Botas a německá firma RWE, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK