Drobil chce víc času na analýzu nákladů na likvidaci starých škod

08.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Ministr životního prostředí Pavel Drobil požádá premiéra Petra Nečase (oba ODS) o posunutí termínu, do které měl jeho úřad provést analýzu nákladů na likvidaci starých ekologických zátěží. Stejně jako ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) měl propočty vládě dodat do konce září. Zadání se týká veřejné zakázky ve výši stamiliard korun, kterou vypsal Kalousek za vlády Mirka Topolánka. Ani ministerstvo financí zatím nepřišlo s konečnou cenou.

Ministerstvo životního prostředí tzv. ekotendr v minulosti kritizovalo. Podle analýzy zadané v roce 2008 exministrem Martinem Bursíkem (SZ) činí cena všech sanací starých ekologických závazků státu 40 miliard korun. Drobil dnes ČTK řekl, že Česká inspekce životního prostředí nyní propočítává různé modely provedení prací. Kdy bude analýza hotova, si netroufá říct.

Kalouskovo ministerstvo koncem září oznámilo, že připravilo způsob a metodiku, jak dojít k odhadu skutečných nákladů zakázky na odstranění starých ekologických škod. Samotnou cenu nechce úřad kvůli probíhajícímu tendru zveřejnit, uvedl tehdy na dotaz ČTK mluvčí úřadu Ondřej Jakob. Případné zveřejnění odhadu ministerstvo podle Jakoba považuje za mimořádně netaktické vzhledem k průběhu soutěže. Zájemci o obří ekozakázku mají na předložení cenových nabídek čas do 7. prosince.

Sporná ekologická zakázka byla začátkem léta jedním z klíčových témat koaličních jednání. Strany se nakonec dohodly, že vyčkají na vyhodnocení nabídek, a soutěž zruší, pokud nebude pro stát výhodná.

Výběrové řízení na jednu velkou zakázku vypsalo ministerstvo financí předloni na podzim, tedy za Kalouskova vedení. Média uvádí, že hodnota neodstraněných ekologických závazků státu, které vznikly před rokem 1992, činí přibližně 115 miliard korun. Kritici soutěže tvrdí, že tendr může připravit státní pokladnu o desítky miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK