Fortuna v pondělí oznámí, kdy uvede akcie na burzu

08.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Sázková společnost Fortuna Entertainment Group v pondělí oznámí, kdy uvede svoje akcie na burzu. Firma zároveň zahájí prezentace pro investory, řekl dnes ČTK mluvčí Fortuny Vladan Crha. Záměr uvést akcie na burzy cenných papírů v Praze a Varšavě oznámila Fortuna koncem září.

Server Patria.cz dnes s odvoláním na zdroj agentury Bloomberg napsal, že Fortuna hodlá na pražské a varšavské burze nabídnout nové akcie odpovídající 35procentnímu podílu ve společnosti. Tím chce získat přes 80 milionů eur (téměř dvě miliardy korun). Úpis akcií prý začne již v pondělí 11. října a finální cena bude známa o devět dní později.

Kromě veřejné nabídky akcií v České republice, v Polsku a na Slovensku plánuje Fortuna neveřejnou nabídku institucionálním investorům, která se může týkat i jiných zemí. Vedení společnosti věří, že akcie Fortuny nabídnou silnou dividendu, a to až do výše 50 až 100 procent čistého zisku. Hrubý provozní zisk EBITDA se firmě v letošním prvním pololetí zvýšil o 11 procent na 11,6 milionu eur (asi 290 milionů Kč).

Akcie Fortuny budou podle analytiků zajímavé především pro drobné investory. Velký hráčům na trhu by na emisi mohla vadit nižší kapitalizace, a tím i likvidita titulu.

Fortuna Entertainment Group, která poskytuje kurzové sázky v ČR, Polsku, Maďarsku a na Slovensku, přijala v prvním pololetí podle předběžných údajů sázky za 192 milionů eur (4,76 miliardy Kč). To je meziroční nárůst o 12 procent. Hrubé výhry, které znamenají rozdíl mezi objemem přijatých sázek a vyplacenými výhrami, vzrostly meziročně o deset procent na 45,4 milionu eur (1,13 miliardy Kč). Z toho hrubé výhry z internetového sázení vzrostly o 50 procent na 10,5 milionu eur (260 milionů Kč).

Celé sázkové seskupení Fortuny nabízí služby v síti více než 1300 poboček. Původně česká společnost založená v roce 1990 se postupem času rozrostla v holding. Na českém trhu operuje prostřednictvím téměř 600 poboček. Jediným vlastníkem Fortuny je Penta Investments Limited, která je registrovaná v Limassolu na Kypru. Konečným vlastníkem je investiční skupina Penta, jeden z největších středoevropských investorů v oblasti soukromého kapitálu a nemovitostních aktiv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK