Temelín po odstávce nastartoval reaktor prvního bloku

08.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 8. října (ČTK) - Provozní personál Jaderné elektrárny Temelín dnes v 17:00 nastartoval po plánované odstávce reaktor prvního bloku. Elektrárna při ní poprvé vyměnila americké palivo za ruské. Zahájení výroby elektřiny je plánováno na polovinu příštího týdne, řekl ČTK mluvčí elektrárny Marek Sviták. Podle původních plánů měl být blok k síti připojen v polovině září.

Energetici vyměnili všech 163 palivových souborů v reaktoru, běžně se mění zhruba čtvrtina palivových článků. Odstávka byla prodloužena, protože bylo potřeba obrousit magnetické plechy u motoru hlavních cirkulačních čerpadel.

Nyní pracovníci elektrárny zahájili fyzikální testy na minimálním výkonu reaktoru, které ověří parametry aktivní zóny reaktoru. "Jedná se o stejné zkoušky, které byly prováděny s palivem Westinghouse. Další testy proběhnou při výkonu reaktoru 30 procent," uvedl mluvčí. Na základě požadavku jaderného dozoru byl nově do plánu zkoušek zařazen i test při výkonu reaktoru 55 procent.

První blok byl kvůli plánované výměně paliva odpojen 16. července. Dosud elektrárna využívala palivo americké firmy Westinghouse, novým dodavatelem je na deset let ruský TVEL, který vyhrál výběrové řízení v roce 2006. Druhý blok přejde na ruské palivo příští rok na jaře. TVEL je jedním z předních výrobců a dodavatelů jaderného paliva na světě. Dodává ho do 76 jaderných reaktorů v 16 zemích Evropy a Asie.

Na současné odstávce se podílelo 600 pracovníků ČEZ a asi 1000 pracovníků z 50 dodavatelských firem. Energetici při ní kontrolovali turbogenerátor a další důležitá zařízení.

Při odstávce prvního bloku byl použitým palivem zaplněn první kontejner Castor, který má kapacitu na 19 palivových souborů. Potom byl zavezen do nového skladu použitého paliva v areálu elektrárny. Ten ČEZ stavěl od loňského března a stál zhruba 1,5 miliardy korun. Dosud se vyhořelé palivo ukládalo do bazénů vedle reaktoru.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK