Akcie amerických korporací se dopoledne v New Yorku vydaly vzhůru

08.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. října (ČTK) - Akcie amerických korporací se dopoledne v New Yorku vydaly vzhůru, a pomohly tak indexu Dow Jones poprvé od letošního května překonat hranici 11.000 bodů. Další slabá čísla z trhu práce naznačila, že by centrální banka Fed mohla opět přikročit k podpoře ekonomiky.

Index Dow Jones v poledne newyorského času stoupl na 11.007 bodů a index Nasdaq Composite se v 18 hodin SELČ zvýšil na 2395,8 bodu. Oba ukazatele si tak podle stránek Yahoo! Finance připsaly zhruba polovinu procenta.

Vysoká nezaměstnanost, která za září zůstala na 9,6 procenta, je nadále významnou překážkou v oživování americké ekonomiky, jejíž růst slábne. Dnešní údaje ministerstva práce, které se považují za nejdůležitější v ekonomickém kalendáři, nijak nevyvrátily dojem, že je ekonomika slabá.

Nová místa sice vznikají poskrovnu, zlepšení se ale rýsuje. Mezi ekonomy sílí přesvědčení, že se centrální banka Fed pokusí nastartovat ekonomiku znovu dalším nákupem vládních obligací. A nepříznivá zpráva ministerstva práce za září může přimět Fed, aby přestal s vyčkáváním, napsala agentura AP.

Ekonomika USA přišla v září překvapivě o 95.000 pracovních příležitostí, přestože ekonomové očekávali celkovou stagnaci počtu míst. Pracovní místa tak ubývala čtvrtý měsíc za sebou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK