Výbor EU předložil návrh tvrdé regulace bankéřských bonusů

08.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. října (ČTK) - Evropský orgán bankovního dohledu dnes předložil návrh pravidel pro bankéřské bonusy, na jehož základě má od ledna příštího roku zavést Evropská unie zřejmě nejpřísnější a nejdalekosáhlejší systém omezení dodatečných odměn v bankách. Tvrdá pravidla mají omezit pobídky pro nadměrně rizikové obchody, podle pozorovatelů však mohou evropské banky přinutit k tomu, aby přesunuly své aktivity mimo EU.

Podle návrhu Výboru evropských orgánů bankovního dohledu (CEBS) mají být prémie založeny na ziscích bank, a pokud by byly odměnou za nepatřičně rizikové jednání, může být požadováno jejich vrácení. Pravidla jdou za globální principy odměňování v bankách, na nichž se dohodla skupina největších vyspělých a rozvíjejících se ekonomik G20. Jsou také přísnější než kodex odměňování v bankách v Británii, která je největším finančním centrem EU.

Návrh vychází vstříc volání politiků po omezení vysokých platů v sektoru, který rizikovými aktivitami výrazně přispěl k poslední hluboké finanční krizi. Banky nyní budou muset nákladně přepisovat zaměstnanecké smlouvy a podle analytiků to zřejmě dopadne tak, že náhradou za snížení prémií nabídnou svým lidem výrazně zvýšené základní platy.

"Směrnice CEBS dělají z evropské regulace bankovních platů jednu z nejpřísnějších na světě," řekl k tomu podle agentury Reuters Jon Terry z konzultační společnosti PwC. "Tato odchylka od globálních trendů bohužel zvyšuje pravděpodobnost, že banky přesunou své operace, nebo alespoň budou expandovat, mimo Evropskou unii," varoval. Bankám v EU navíc příští rok hrozí zavedení jednotné bankovní daně, případně daně z finančních transakcí.

Pravidla nezavádějí maximální podíl prémií k platu, jak se bankovní sektor obával, a uplatňují princip přiměřenosti. Předem bude moci být bankovnímu manažerovi vyplacena jen část bonusu a 40-60 procent sumy musí být rozloženo během tří až pěti dalších let. Polovina zálohy na bonus musí být ve formě akcií nebo jiných cenných papírů. Znamená to, že bankéř bude moci dostat okamžitě jen 20 procent celkového bonusu v hotovosti.

"V praxi to bude znamenat, že platy těchto zaměstnanců budou muset podstatně vzrůst, pokud mají získat slušné peněžní prémie," řekl společník právnické firmy Clifford Chance Simon Gleeson. "Vypadá to, že se přesuneme z éry třímilionových (dolarových) bonusů do éry třímilionových základních platů," dodal.

Banky nebudou moci poskytovat takzvané "zlaté padáky" neboli platby pro odcházející členy vedení v případě, že nebudou souviset s výkonem. Zakázány budou i víceleté garantované prémie. CEBS po měsíci konzultací zakončených veřejným slyšením 29. října v Londýně předloží konečnou verzi směrnic ke schválení Evropské komisi.

Britští bankéři se bojí, že přehnaně tvrdá pravidla, která nemají obdobu jinde ve světě, budu znamenat degradaci evropského bankovnictví a tím i ohrožení dalších odvětví ekonomiky. Pokud nebude zajištěno, aby se podobné změny zavedly i ve Spojených státech a v Asii, "výsledkem budou velké problémy pro naše podnikání v Evropě a pro statisíce pracovních míst, která závisejí na odvětví finančních služeb," uvedla šéfka Sdružení britských bankéřů Angela Knightová.

hp jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK