Hodnota koruny není dramatická, posílila však prudce

11.10.2010 | , Limerik
ÚČTY A SPOŘENÍ


Uvedl to guvernér ČNB Miroslav Singer v krátkém rozhovoru pro ČTK během washingtonského zasedání Mezinárodního měnového fondu.

Současná hodnota české měny, která v uplynulých dnech výrazně posílila, není podle guvernéra České národní banky Miroslava Singera dramatická. Tempo posilování koruny ale bylo "dosti prudké", uvedl guvernér v krátkém rozhovoru pro ČTK během washingtonského zasedání Mezinárodního měnového fondu. "Hodnota není tak dramatická, byť je už významněji na 'silnější' straně odchylky od naší prognózy," podotkl Singer.

Česká měna nedávno skokově posílila, když se 1. října během dopoledne dostala až na úroveň 24,40 Kč/EUR, a byla tak nejsilnější od listopadu 2008. Minulý týden pak k euru spíše stagnovala, ukončila jej na kurzu 24,50 koruny za euro.

Analytici pak další výrazné posílení koruny vůči euru do konce roku spíše neočekávají. Česká měna sice může ještě krátkodobě posílit, ale na konci roku se bude obchodovat na současných hodnotách nebo mírně oslabí. V prosinci tak lze podle nich čekat korunu v pásmu od 24,50 do 25 korun za euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ