Díky růstu nižší sazby DPH se cena potravin zvýší o více než 3 pct

12.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Plánovaný růst snížené sazby daně z přidané hodnoty by zvedl cenu potravin více než o tři procenta. Na tiskové konferenci to dnes řekl hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD), který zároveň upozornil na vliv rostoucích cen energií či horší úrodu obilí. Zhruba tříprocentní zvýšení spotřebitelských cen potravin v souvislosti s případným růstem sazby DPH očekává ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). Obchodníci i zemědělci se však shodují s Haškem.

"Já jsem přesvědčen, že ten nárůst DPH se projeví ve větší míře, než to národu sděluje ministr zemědělství," uvedl Hašek. "Narostly ceny energií, narostly ceny pohonných hmot, rostou ceny vstupních surovin. Na tom se také podepsala letošní špatná úroda obilí a výrazný propad rostlinné výroby," poznamenal Hašek.

Snížená sazba DPH by se podle plánů vlády měla od roku 2012 zvýšit ze současných deseti procent až na 17 procent. Zároveň by se podle premiéra Petra Nečase měla snížit základní sazba DPH z 20 na 19 procent a firmám by klesly odvody na sociální pojištění o 3,5 procenta. Chybějící peníze by měly být nahrazeny právě růstem snížené sazby DPH.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT