LESS & TIMBER díky pile v Čáslavi zdvojnásobil výrobu a tržby

12.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Čáslav (Kutnohorsko) 12. října (ČTK) - Dřevozpracující závod holdingu LESS v Čáslavi zpracoval v prvním roce svého provozu 250.670 krychlových metrů kulatiny. Výrobní kapacity firmy LESS & TIMBER, která je součástí holdingu, se díky nové investici zvýšily zhruba na dvojnásobek. Zároveň se zdvojnásobily i tržby, které letos přesáhnou dvě miliardy korun, řekl dnes novinářům předseda představenstva LESS Jan Mičánek.

Firma podle něj plánuje, že pořezovou kapacitu v Čáslavi ještě navýší. V poslední době závod měsíčně zpracovává 23.000 až 24.000 metrů krychlových kulatiny, v příštím roce by to podle šéfa holdingu mohlo být až 30.000 metrů. S rostoucím objemem zpracovaného dřeva se zvyšují i tržby. "Začali jsme loni v září na 33 milionech korun, které z pilnice vypadly, a letos v září už to bylo téměř 75 milionů. Takže je to více než dvojnásobek toho, co bylo před 12 měsíci," podotkl Mičánek. Obrat dřevozpracujícího závodu za celé toto období činí 728 milionů korun.

Čáslavská pila představuje podle Mičánka největší investici do zpracování dřeva v historii holdingu a zároveň největší českou investici v této oblasti v ČR v polistopadovém období. Celkové náklady na vybudování pily včetně výstavby elektrárny na biomasu, která je součástí komplexu, a koupě německé společnosti Holzwerk Hemau dosáhly 1,8 miliardy korun. Akvizicí v Bavorsku se LESS & TIMBER stal největším výrobcem lepených truhlářských polotovarů pro výrobu dřevěných oken v Evropě. Původně měl tento závod vyrůst v Čáslavi, holdingu se ale naskytla příležitost koupit svého největšího konkurenta v Bavorsku, což se podle Mičánka ukázalo jako výhodnější.

Čáslavský podnik využívá technologii pásových pil, která splňuje požadavek třídění podélným řezem a umožňuje individuální přístup ke dříví. Hlavními produkty jsou truhlářské řezivo a polotovary pro výrobu okenního a dveřního hranolu.

Celý komplex pracuje na principu bezodpadového využití dřeva. Kogenerační jednotka totiž z odpadu, který vzniká při provozu pily, vyrábí teplo a elektřinu. Elektrárna, již provozuje společnost LESS & ENERGY, vyrobila za rok 38 000 MWh elektrické energie a 15 550 MW tepla. Elektřinu dodává do distribuční sítě, teplo je využito především na provoz sušáren řeziva. Objem vyráběné elektřiny by podle firmy stačil k zásobování celé Čáslavi.

Nový provoz přinesl do regionu zhruba 150 nových přímých pracovních příležitostí a další desítky v navazujících oborech.

Holding LESS je největším tuzemským zpracovatelem dřeva. V České republice zaměstnává podle Mičánka kolem 1400 pracovníků a dalších 500 až 600 lidí v zahraničí. Kromě ČR rozvíjí holding své aktivity také v Rusku, na Ukrajině, Slovensku, v Německu, Rakousku a ve Francii. Firmy skupiny LESS se zabývají především obhospodařováním lesů, obchodem se dřevem, dřevařskou a pilařskou výrobou, dopravou dřeva a službami v této oblasti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK