Maďarsko chce snížit deficit novými daněmi na některé sektory

13.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 13. října (ČTK) - Maďarská vláda dosáhne plánovaného snížení rozpočtového deficitu v příštím roce uvalením nových daní na telekomunikace, maloobchod a energetiku. Řekl to dnes maďarský premiér Viktor Orbán, když seznámil veřejnost s dlouho očekávaným plánem snížení schodku veřejných financí. Tyto vládní kroky mají být podle Orbána pro Maďarsko klíčové k udržení důvěry finančních trhů.

Nové "krizové" daně mají být podle premiéra dočasné a platit by měly tři roky. Vedle toho vláda plánuje dočasně odložit převody plateb ze státního penzijního systému do soukromých penzijních fondů. Celý plán vláda zašle parlamentu v pondělí, dodal Orbán.

Podle dohody s Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou unií má Maďarsko příští rok snížit deficit veřejných financí na tři procenta hrubého domácího produktu z letošních 3,8 procenta. Nová Orbánova vláda slíbila, že cíl splní, přestože další peníze od MMF nepotřebuje. Pokud se však nemá Budapešť k finanční pomoci vrátit, musí si udržet důvěru trhů.

"Potřebujeme opatření, která zastaví nárůst státního dluhu a zároveň zemi umožní pokrýt své finanční potřeby na trhu, a to vyžaduje důvěru trhů," řekl Orbán.

Analytici příliš pozitivně vládní plán nehodnotí a zavádění nových daní pro jednotlivé sektory se jim nelíbí stejně jako uvalení zvláštní daně na banky, která má sanovat letošní rozpočet. "Orbán odmítá podnikat jakákoli úsporná opatření na straně výdajů a místo toho pokřivuje stranu příjmů," řekl agentuře Reuters Peter Attard Montalto z Nomury. "Není to důvěryhodná fiskální politika, je protirůstová, zřejmě však umožni splnit cíle snižování deficitu," dodal.

Kurz forintu po oznámení vládního plánu nepatrně klesl. Výrazně se propadly akcie Magyar Telekom a ropné a plynárenské společnosti MOL, na něž nové daně dopadnou.

hp dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK