Výrobce mobilů Sony Ericsson vykázal další čtvrtletní zisk

15.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 15. října (ČTK) - Výrobce mobilních telefonů Sony Ericsson ve třetím čtvrtletí vydělal 49 milionů eur (1,2 miliardy Kč) díky pokračujícímu úspěchu jeho tzv.chytrých telefonů a uvedení nových modelů na trh. Vykázal tak již třetí čtvrtletní zisk za sebou. Oznámila to dnes firma. Zopakovala, že letos očekává pouze mírný nárůst světového trhu s mobilními telefony.

Hospodaření podniku se výrazně zlepšilo ve srovnání s loňským třetím čtvrtletím, kdy firma vykázala ztrátu 164 milionů eur. Tržby společnosti nicméně mírně klesly na 1,6 miliardy eur z 1,62 miliardy před rokem. Zaostaly tak za očekáváním analytiků, kteří podle průzkumu agentury Reuters počítali s jejich nárůstem na 1,8 miliardy eur.

Firma ve třetím čtvrtletí dodala zákazníkům 10,4 milionu mobilních telefonů. Dodávky se tak meziročně snížily o 26 procent a oproti druhému čtvrtletí klesly o pět procent, napsala agentura AP.

Průměrná prodejní cena však meziročně stoupla o 34 procent na 154 eur (zhruba 3800 Kč). "Naše strategie soustředit se na segment chytrých telefonů je úspěšná. Chytré telefony se nyní na našich celkových tržbách podílejí více než 50 procenty," upozornil generální ředitel podniku Bert Nordberg.

Společnost Sony Ericsson vznikla v roce 2001 jako společný podnik švédského Ericssonu a japonské Sony.

pmh dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK