Cena bavlny je na rekordu, Čína prudce zvyšuje dovoz

15.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 15. října (ČTK) - Cena bavlny se během nočního obchodování v Asii skokově zvýšila, proti čtvrtku o více než čtyři procenta. Dostala se tak na nový rekord, který činí 1,198 USD za libru (lb; asi 46 Kč/kg). Trh reagoval hlavně na zprávu, že Čína během září dovezla 201.000 tun bavlny, což je meziroční nárůst o 97 procent. Ceny ženou vzhůru vedle vysoké poptávky i napjaté zásoby.

"Zásoby bavlny ve světě jsou nejnižší od sezony 1994/1995, z které je i předchozí cenový rekord," řekl analytik komoditního trhu ve finančním ústavu Commonwealth Bank of Australia Luke Mathews. Tehdejší rekord činil 1,17 USD/lb a platil až dodnes.

"Podle mého názoru se otázku nízkých zásob hned tak vyřešit nepodaří. A to ani v případě, že se ve Spojených státech sklidí více bavlny," podotkl analytik. Problém podle něj přetrvá ještě alespoň rok.

Růst cen se nezastavil ani po čtyřprocentním růstu, což je maximální povolený limit pro jeden den. V růstu pokračovaly termínové kontrakty na bavlnu, které zpevnily o další dvě procenta. V růstu jim nezabránilo ani varování čínských úřadů, které avizovaly, že pokud zjistí spekulaci, proti dalšímu růstu cen bavlny zakročí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK