Tempo růstu cen na Slovensku zůstalo podle metodiky EU na 1,1 pct

15.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 15. října (ČTK) - Ceny zboží a služeb na Slovensku podle metodiky Evropské unie v září meziročně vzrostly o 1,1 procenta, což je stejné tempo růstu jako o měsíc dříve. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Proti předchozímu měsíci se ceny během září nezměnily, v srpnu se o 0,1 procenta snížily.

Harmonizované indexy spotřebitelských cen se sestavují kvůli porovnání inflace v zemích Evropské unie, slouží ale i k posouzení plnění inflačního kritéria pro vstup do eurozóny. Do ní se Slovensko začlenilo od ledna 2009 jako zatím poslední země EU.

V září, stejně jako v předchozím měsíci, meziročně nejvíc vzrostly ceny alkoholu a tabáku. Jejich nárůst činil 7,4 procenta. Naopak nejvýraznější pokles zaznamenaly ceny nábytku, vybavení domácnosti a běžné údržby domu. V této kategorii ceny klesly o tři procenta. Proti předchozímu měsíci v září nejvíce zdražilo vzdělávání, a to o 2,4 procenta. Největší pokles, a to o 0,7 procenta, zaznamenaly ceny v dopravě.

Meziroční míra inflace měřená národní metodikou, kterou slovenští statistici zveřejnili v úterý, v září zrychlila na 1,1 procenta. V srpnu byla na rovném jednom procentu.

Rozdíl v hodnotách inflace v národní a harmonizované metodice je způsoben odlišným složením spotřebitelských košů. Inflace měřená podle EU nezahrnuje takzvané imputované nájemné, které obsahuje i platby majitelů nemovitostí do fondů oprav. Údaje o inflaci podle EU slovenští statistici zveřejňují od roku 2001.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK