Čína: USA by neměly vinit čínskou měnu ze svých domácích problémů

15.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 15. října (ČTK) - Spojené státy by neměly svalovat vinu za své vlastní domácí problémy na slabý kurz čínské měny. Uvedl to dnes podle agentury Reuters mluvčí čínského ministerstva obchodu. USA se dnes mají rozhodnout, zda Čínu oficiálně označí za manipulátora s měnovými kurzy.

Podle Číny není spravedlivé, že USA kritizují kurz čínského jüanu pouze na základě síly čínského exportu. "Je naprosto špatné, že Spojené státy dělají problém z čínského obchodního přebytku, a vytváří proto tlak na kurz jüanu," uvedl mluvčí. "Cizí země nemají právo vyjadřovat se k tomu, jaká je přiměřená úroveň obchodního přebytku určitého státu," dodal.

Mluvčí v tomto směru podrobil kritice rovněž Japonsko, jehož ministr financí Jošihiko Noda tento týden označil reformu čínského devizového systému za příliš pomalou. "Japonsko nemá právo to říkat. Osm let za sebou vykazovalo v obchodování s Čínou přebytek," prohlásil mluvčí. Dodal, že Čína je zodpovědná země, která bude při reformě devizového systému postupovat na základě vývoje domácích podmínek.

Americké ministerstvo financí dnes zveřejní zprávu o měnových praktikách ve světě. Řada amerických zákonodárců se domnívá, že Čína by ve zprávě měla být označena za manipulátora s měnovými kurzy, takovýto krok by však mohl zhoršit vztahy mezi Čínou a USA.

Deficit zahraničního obchodu Spojených států v srpnu meziměsíčně stoupl o téměř devět procent na 46,4 miliardy dolarů (přes 800 miliard Kč). Schodek USA v obchodování se samotnou Čínou dosáhl rekordních 28 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK