Veletrhy Brno usilují o státní zakázku, kterou vypíše MPO

15.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. října (ČTK) - Jednička domácího výstavnictví společnost Veletrhy Brno se chce účastnit výběrového řízení ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) na zajištění oficiálních účastí Česka na zahraničních veletrzích v příštím roce. Aby firma mohla usilovat o státní zakázky, schválila dnes na mimořádné valné hromadě v Brně změnu formy akcií z akcií na majitele na akcie na jméno. ČTK to potvrdil mluvčí firmy David Pokorný.

Většina firem, které se účastní státních tendrů, tuto změnu udělala ještě do poloviny září, tedy k datu nabytí účinnosti novely zákona o veřejných zakázkách. Jedním z jejích cílů bylo to, aby se tendrů účastnily pouze firmy s transparentní majetkovou strukturou.

"Podle současně platného zákona o veřejných zakázkách je akciová společnost s akciemi na majitele vyloučena z veřejných soutěží bez ohledu na to, zda má akcie vydány v listinné nebo zaknihované podobě. Pro Veletrhy Brno je toto prioritní záležitost, neboť by takto byla diskvalifikována ze všech veřejných soutěží," uvedl Pokorný.

Firma podle něj změnu schválila až nyní, protože výběrové řízení ministerstva průmyslu a obchodu se uskuteční až koncem října, případně začátkem listopadu. "V mezidobí do schválení jiné formy akcií žádné výběrové řízení, které by bylo předmětem našeho zájmu, nebylo vypsáno," dodal Pokorný.

Veletrhy Brno se po předloňském rekordním zisku 109 milionů korun loni propadly do ztráty 98 milionů korun. Ztrátu plánují také letos, a to ve výši 120 milionů korun. Za loňskou ztrátou jsou vysoké splátky za nový moderní pavilon P za 900 milionů korun či výrazný slevový program lákající firmy na veletrhy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK