Předseda Rady STV na protest proti záměrům vlády odstoupil

15.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 15. října (ČTK) - Na protest proti záměrům slovenské vlády, která chce sloučit slovenskou veřejnoprávní televizi STV se Slovenským rozhlasem (SRo) a vrátit volbu jejich vedení parlamentu, dnes odstoupil z funkce předseda Rady STV, režisér Martin Kákoš. Média přitom spekulovala, že by na dnešním mimořádném jednání rady mohl být odvolán šéf televize Štefan Nižňanský. Tento bod ale rada na programu zatím nemá. Slovenská televize čelí vážným finančním problémům.

Slovenský ministr kultury Daniel Krajcer navrhuje, aby parlament už v listopadu ve zrychleném řízení schválil sloučení veřejnoprávních médií a v prosinci vybral nového ředitele spojeného veřejnoprávního média. Ředitele STV a SRo dosud volily kontrolní rady obou organizací. Krajcer chce rovněž zrušit koncesionářské poplatky a financovat televizi i rozhlas ze státního rozpočtu.

Změny, které ministr navrhoval, Kákoš odmítl. "Jejich realizace by znamenala zánik veřejnoprávního charakteru vysílatelů veřejné služby, jejich zestátnění a ztrátu programové a politické nezávislosti," uvedl na úvod mimořádného zasedání rady.

Krajcerovy záměry jsou podle Kákoše v rozporu s trendem posilování nezávislosti veřejnoprávního charakteru médií. Záměry proto považuje za "návrat k období s oslabeným demokratickým prostředím". Své výhrady chtěl ministrovi tlumočit i osobně, Krajcer na něj ale údajně neměl čas.

Ministr tvrdil, že rychlé změny navrhuje proto, aby vyřešil špatnou finanční situaci televize. Její deficit by měl totiž koncem letošního roku dosahovat 16 milionů eur (asi 391 milionů Kč). Kromě toho by měla zaplatit 2,9 milionu eur (téměř 71 milionů Kč) za porušení smlouvy z roku 1997 studiu Omega. S ním televize prohrála soudní spor. O obou problémech dnes jedná Rada STV za zavřenými dveřmi.

Kákoš poznamenal, že jeho odstoupení není přiznáním omylů, ani chybných kroků rady. Ta totiž čelí Krajcerově kritice, který ji považuje za spoluodpovědnou za stav televize a v návrhu změn také požaduje, aby byly zrušeny obě mediální rady.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK