Merkelová se vložila do boje o převzetí Hochtiefu

15.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 15. října (ČTK) - Německá kancléřka Angela Merkelová se podle agentury DPA vložila do boje o kontrolu nad německou stavební firmou Hochtief. Usiluje o to, aby byla zachována dosavadní struktura podniku a aby jeho sídlo zůstalo v Německu. O převzetí Hochtiefu se pokouší španělský konkurent ACS.

Vedení Hochtiefu se snaží nabídku ACS na převzetí odrazit, a požádalo proto o pomoc politiky. Německý ministr hospodářství Rainer Brüderle však dosud tvrdil, že do této záležitosti nehodlá zasahovat. ACS ještě musí předložit nabídku německým regulátorům.

Předseda opoziční strany SPD Sigmar Gabriel ve čtvrtek navštívil ústředí Hochtiefu a vyzval vládu k intervenci. "To, co se tady děje, je národohospodářský nesmysl," prohlásil. Zkritizoval, že německé zákony nechrání dobrou firmu před převzetím ze strany špatné společnosti.

ACS již v Hochtiefu vlastní téměř 30 procent akcií. Hochtief zaměstnává zhruba 66.000 lidí, z toho 11.000 v Německu. V České republice firma působí prostřednictvím divize Hochtief CZ.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK