Lidovky.cz: Ruta po 15 letech končí v čele PRE, nahradí ho Elis

15.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. října (ČTK) - Generální ředitel Pražské energetiky (PRE) Drahomír Ruta (64) po 15 letech opouští funkci a odchází do důchodu. Do čela firmy po něm nastoupí dosavadní obchodní ředitel PRE Pavel Elis. Informoval o tom dnes server Lidovky.cz.

Funkce generálního ředitele a předsedy představenstva PRE bude Ruta vykonávat do konce října. Od listopadu se stane členem dozorčí rady PRE.

V dozorčí radě PRE se podle serveru Lidovky.cz objeví i další noví členové. Odcházejí z ní zástupci Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský a František Čupr, nahradí je zástupci německého koncernu Energie Baden-Württemberg (EnBW) Hans Peter Villis, Martin Konermann a Peter Krampf.

Právě EnBW koupilo letos od EPH balík 41 procent akcií PRE. Průmyslový holding naproti tomu získal od EnBW akcie Pražské teplárenské. EnBW nyní ovládá 69,9 procenta akcií Pražské energetiky.

Skupina Pražská energetika se sídlem v Praze je třetím největším dodavatelem elektřiny v ČR. V současné době zaměstnává asi 1300 lidí. Základní aktivity se soustřeďují na prodej elektřiny, obchodování s elektřinou, její distribuci a doplňkové energetické služby.

Pražské energetice v loňském roce klesl čistý konsolidovaný zisk meziročně o 26,8 milionu korun na 2,14 miliardy Kč. Tržby z prodané elektřiny se ale firmě meziročně zvýšily o 1,49 miliardy korun na 20,37 miliardy Kč. Počet odběrných míst PRE loni vzrostl o 13.000 na více než 740.000.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK