Žadatelé o peníze z ROP budou smlouvy o dotacích do konce roku

15.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 15. října (ČTK) - Vítězní žadatelé o evropské peníze z 5. a 6. výzvy ROP Jihozápad budou mít podepsané smlouvy na dotaci nejdéle do konce roku. Obě sporné výzvy pro Plzeňský a Jihočeský kraj, jimiž se zabývá policie, už přebodoval úřad regionální rady. Její výbor schválí vítězné projekty 20. října, řekl ČTK náměstek plzeňského hejtmana a šéf regionální rady Ivo Grüner. Ten bude vítězné projekty obou výzev, které se ucházejí celkem o 4,4 miliardy korun, podepisovat.

Hned po 20. říjnu se všichni vítězové objeví na webových stránkách krajů a úřad regionální rady je obešle dopisy. "Napíšeme jim ale, aby nezačali stavět do podpisu smlouvy," dodal Grüner.

Ve sporné 5. výzvě, kde je alokováno 3,75 miliardy Kč, bylo přezkoumáno všech 670 žádostí. Počet vítězných projektů, jichž bylo koncem loňského roku 177, se příliš nezměnil. "Výsledky se ale různí od původních, u některých projektů výrazně. Nové přebodování bylo naprosto transparentní," uvedl plzeňský hejtman Milan Chovanec.

Projekty posuzovali dva hodnotitelé, hlavní byl externí a vedlejší zaměstnanec úřadu regionální rady. Pokud se jejich výsledky rozcházely o 20 procent a více, posoudil projekt třetí arbitr.

Vítězné projekty začne podepisovat předseda regionální rady poté, až ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) sdělí, zda stát přidá nebo nepřidá k evropské dotaci původně slíbených 7,5 procenta. "Pokud řekne, že je naše projekty nedostanou, sestavíme smlouvy bez tohoto podílu a na žadatelích bude, zda do akce půjdou," uvedl Grüner.

Na výklad MMR, který osvětlí rozhodnutí vlády, čeká také Plzeňský kraj jako žadatel o peníze z ROP. Až poté může sestavit rozpočet na rok 2011. Kraj má v obou výzvách dva velké projekty, 450 milionů korun na klatovskou nemocnici a 650 milionů Kč na tři silnice; 7,5 procenta z nich tvoří 83 milionů Kč. "MMR jsme žádali o vysvětlení už 12. září," dodal Grüner.

Ten chce podepsat všechny projekty do prosince nejen kvůli tomu, že žadatelé na peníze čekají už rok, ale také proto, že soukromníkům se od ledna 2011 sníží podíly podpory.

V 6. výzvě, kde je alokováno 650 milionů korun, nebyly zatím do počátku policejního vyšetřování, tedy do ledna 2010, známi vítězové. Arbitři jich nyní vybrali a předložili výboru 33. V ose rozvojové projekty spádových center uspělo devět projektů ze 36 a v ose revitalizace částí měst a obcí 24 z 94 podaných projektů z obou krajů.

Podle Chovance bylo "díky transparentnosti" odbouráno námitkové řízení. "Výsledky výboru budou okamžitě akceptovatelné a nebude se čekat 14 dní," dodal. Hned po schválení výborem odejdou dopisy vítězům, jež musí ještě splnit podmínky dotace jako schválení zastupiteli a zajištění finančního krytí. "Pokud dodají požadované dokumenty, mohou být smlouvy podepsané už do konce listopadu," dodal Chovanec.

Kromě 5. a 6. výzvy se policie zabývá ještě některými projekty z 2. a 3. výzvy ROP, v nichž bylo alokováno 7,3 miliardy Kč. "V pondělí jsme na webu zveřejnili firmu, která provede audit. Po jeho výsledku požádáme MMR, aby uvolnilo dvě miliardy, které dosud úspěšným žadatelům nebyly proplaceny," uvedl Grüner. Jde o 800 milionů Kč z druhé výzvy a 1,2 miliardy Kč ze třetí. Žadatelé platí úroky z úvěrů, které si museli vzít. dodal.

Výbor regionální rady ještě 20. října nového šéfa úřadu. Původního ředitele Jiřího Trnku kvůli rozdělování dotací vyšetřuje od února policie. "Do druhého kola jdou čtyři adepti z osmi," dodal Chovanec.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK