Maloobchodní tržby v USA vzrostly v září o 0,6 procenta

15.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. října (ČTK) - Maloobchodní tržby ve Spojených státech vzrostly v září ve srovnání s předchozím měsícem o 0,6 procenta, což bylo více, než se čekalo. Růst zaznamenaly již třetí měsíc za sebou. Tržby nejvíce podpořil prodej dražších položek, jako aut, nábytku, elektroniky a domácích spotřebičů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zvýšení tržeb jen o 0,4 procenta. V srpnu obrat maloobchodu po revizi stoupl o 0,7 procenta. Bez zahrnutí prodeje aut se tržby zvýšily o 0,4 procenta.

Zpráva naznačuje, že spotřeba domácností by mohla být za třetí čtvrtletí o něco vyšší, než ekonomové čekají. Výdaje spotřebitelů se na výkonu americké ekonomiky podílejí téměř 70 procenty, takže vysoký růst výdajů spotřebitelů by mohl znamenat i silný ekonomický růst. Ve druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt USA zpomalil růst na 1,7 procenta z 3,7 procenta v prvních třech měsících roku.

Tržby z prodeje automobilů a automobilových součástek se minulý měsíc zvýšily o 1,6 procenta. Obrat obchodů s elektronikou a domácími spotřebiči vzrostl o 1,5 procenta. Vyjma prodejen s oděvy a obchodních domů vykázaly minulý měsíc růst tržeb všechny hlavní kategorie maloobchodu, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK