Pražská burza stagnovala, akcie ČEZ prohloubily čtvrteční ztráty

15.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. října (ČTK) - Pražská burza v závěru týdne při nadprůměrných objemech obchodů stagnovala, hlavní index PX odepsal mírných 0,02 procenta na 1142,1 bodu. Burzu dolů táhly akcie energetické firmy ČEZ a Komerční banky. Dařilo se naopak cenným papírům mobilního operátora Telefóniky O2, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Josefa Kohouta z Patria Finance závěr týdne na pražskou burzu nepřinesl příliš změn a index PX tak končil poblíž svých čtvrtečních hodnot. "Aktivita na trhu byla oproti čtvrtku zhruba poloviční a více se obchodovalo nadále pouze na akciích ČEZ a KB," dodal Kohout.

Čtvrteční ztráty rozšířily cenné papíry ČEZ, které si pohoršily o 0,90 procenta na 770 korun. Kohout konstatoval, že v závěru seance na titul vstoupily opět prodejní účty, které titul srazily zpět k úrovni 770 korun za akcii. Rudolf Plachý z Fio banky upozornil, že analytici Execution Noble snížili cílovou cenu pro akcie ČEZ ze 785 Kč na 725 Kč s ponechaným doporučením "prodat".

V závěru týdne se nedařilo také akciím Komerční banky, které ztratily 0,63 procenta na 3925 korun. Ztrátu 1,26 procenta na 220 korun si připsaly cenné papíry těžařské společnost NWR.

Rostly naopak akcie Telefóniky O2, a to o 2,38 procenta na 387 korun. Podle Kohouta akcie operátora potvrdily svoji defenzivní povahu, když jim neuškodilo snížení cílové ceny od analytiků UBS na 420 Kč ze 430 Kč s doporučením "neutral". Se ziskem 0,28 procenta na 781,20 koruny uzavřely cenné papíry rakouské Erste Bank.

Aktivita obchodníků byla opět nadprůměrná. Objem obchodů v systému pro nejobchodovanější akcie SPAD za dnešní den přesáhl dvě miliardy korun, z toho s akciemi ČEZ za téměř miliardu. Průměrný objem obchodů za poslední rok je přitom podle Patria Online 1,257 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK