Akcie na burze v týdnu nepatrně rostly, PX stoupl o 0,04 pct

15.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. října (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu nepatrně posílily, index PX vzrostl o 0,04 procenta na 1142,1 bodu. Nejvíce rostoucím titulem týdne byla technologická firma KIT digital, naopak nejvíce oslabovaly akcie energetické firmy ČEZ. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Pražská burza má za sebou především kvůli akciím ČEZ živější obchodování. Nižší růst pražské burzy je ovlivněn výrazným propadem akcií elektrárenské společnosti, které mají v celkovém indexu téměř čtvrtinovou váhu," uvedl analytik společnosti Atlantik FT Petr Sklenář.

Nejvýraznější růsty si připsaly akcie KIT digital, které posílily o 6,7 procenta 216 Kč. Za růstem stála spíše nálada na akciových trzích než reakce na zprávy, že společnost uvažuje o převzetí jednoho z hlavních konkurentů, míní Sklenář.

Dále si výrazné růsty připsaly akcie mediální skupiny CME , které zpevnily o 5,4 procenta na 453 Kč. Tyto akcie těžily především ze zpráv z minulého týdne, kdy společnost potvrdila svůj výhled na letošní zisk. Vedení CME tak utnulo spekulace, že se společnosti nepodaří dosáhnout stanovených cílů.

Největší ztráty zaznamenaly akcie ČEZ, které oslabily o 5,6 procenta na 770 Kč. Cenné papíry ČEZ se dostaly především ve čtvrtek pod výrazný prodejní tlak a poprvé po 18 měsících jejich cena klesla pod hranici 800 korun, nicméně v pátek se pokles zpomalil.

Prodeje akcií ČEZ byly podle Sklenáře odstartovány nejasnostmi kolem pravděpodobného zpoždění tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín a také obavami, zde neklesne zisk a výplata dividend v následujících letech. Vliv měly také obavy z negativního dopadu obchodu s povolenkami v letech 2013 až 2020, jehož výnos možná stát využije na dotování podpory fotovoltaiky. V původním plánu měl ČEZ dostat povolenky zadarmo proti vynaloženým investicím.

"Domníváme se, že příští týden může přinést smíšené obchodování a akcie si připíší spíše ztráty," odhadl další vývoj Sklenář.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK