Dolar dnes roste vůči euru, k australskému dolaru na paritě

15.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. října (ČTK) - Americký dolar dnes posiluje vůči euru. Podle obchodníků byl jeho dosavadní pokles ke společné evropské měně příliš výrazný, což zájem o dolar zvýšilo. Své zisky si však americká měna v delším výhledu zřejmě neudrží, protože se čeká další uvolnění měnové politiky v USA. Australský dolar se dnes po projevu šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho poprvé od vstupu na trhy v roce 1983 dostal vůči americkému nad paritu.

V 18:05 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,67 procenta na 1,3982 USD a k jenu o 0,78 procenta na 113,74 JPY. Dolar vůči jenu klesl o 0,14 procenta na 81,32 JPY. Australský dolar k americkému klesl o 0,63 procenta na 0,9875 USD, během odpoledne však stoupl na úroveň 1,0004 USD.

Bernanke dnes uvedl, že Fed je připraven poskytnout ekonomice prostřednictvím volnější měnové politiky další pomoc. Potvrdil tak dřívější náznaky Fedu a podpořil spekulace o jeho brzkém zásahu. Na potřebu dalšího uvolnění měnové politiky podle něj poukazuje vysoká nezaměstnanost a příliš nízká inflace. Bernanke však současně dodal, že měnový výbor stále uvažuje, jak agresivní by další kroky měly být.

K růstu dolaru vůči euru pomohlo také snížení chuti investorů k rizikovějším investicím. Důvodem byl pokles některých akciových indexů v USA.

Investoři dnes čekají na pololetní zprávu amerického ministerstva financí o směnných kurzech ve světě. Pozornost se zaměří hlavně na postoj k čínské kurzové politice, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK