Americké akcie skončily smíšeně, banky klesaly, Nasdaq vzrostl

15.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. října (ČTK) - Americké akciové trhy dnes skončily se smíšenými výsledky. Newyorskou burzu srážel pokračující propad akcií bankovního sektoru a dnes ji oslabily i výsledky konglomerátu General Electric. Technologický trh naopak získal více než jedno procento díky příznivým výsledkům společnosti Google. Kurz dolaru po celodenním prudkém kolísání na světových devizových trzích nakonec z počátečních minim výrazně oživil.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších amerických akciových titulů v závěru klesl o 0,29 procenta na 11.062,78 bodu, širší index S&P 500 však posílil o 0,2 procenta. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 1,37 procenta na 2468,77 bodu.

Akcie bank dál klesaly v obavách, že vyšetřování nesrovnalostí při zabavování nemovitostí kvůli nespláceným hypotékám by mohlo dopadnout nejen na jejich zisky, ale i na stále slabý realitní trh a celou ekonomiku. Bankovní index KBW ztratil přes dvě procenta a klesl třetí den po sobě.

Akcie GE klesly o zhruba pět procent v reakci na to, že čtvrtletní tržby skupiny skončily kvůli slabé poptávce po strojních zařízeních výrazně pod odhady. Propad bank a GE smazal zisky, kterých Dow Jones dosáhl poté, co šéf americké centrální banky Ben Bernanke signalizoval připravenost přijít slabé ekonomice na pomoc dalším kolem uvolnění měnové politiky. Bernanke poukázal na vysokou nezaměstnanost a příliš nízkou inflaci, chystaná opatření však nijak neupřesnil.

S poklesem hlavního trhu kontrastoval vývoj na technologickém trhu Nasdaq. Ten hnaly vzhůru akcie internetového gigantu Google, jehož čtvrtletní výsledky byly lepší, než se čekalo. Akcie Googlu posílily o zhruba 11 procent.

Americký dolar po propadu na nové minimum za osm a půl měsíce vůči euru nakonec výrazně zpevnil. Podle obchodníků byl jeho dosavadní pokles přehnaný, i když s trvalejším zpevněním se vzhledem k chystanému uvolnění měnové politiky v USA nepočítá. Australský dolar se během dneška dostal k americké měně nad paritu, což se stalo poprvé od uvolnění jeho kurzu v roce 1983.

Dolar ke konci newyorského obchodování vystoupil k euru o 0,9 procenta na 1,3958 USD, předtím však klesl až na 1,4161 USD, nejvýše od konce ledna. Dolarový index vůči koši šesti měn po propadu na letošní minimum nakonec stoupl o 0,6 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK